Sofia Virta on vihreiden uusi puheenjohtaja

Sofia Virta valittiin vihreiden puheenjohtajaksi: "Tämä puolue nousee" 6:48
Näin Virta kommentoi valintaansa heti tuloksen ratkettua.

Karismaattinen, raikas, vastaus kentän tyytymättömyyteen. Tällaisia luonnehdintoja esitettiin vihreiden uudesta puheenjohtajasta Sofia Virrasta tänään, kun hänen valintansa oli varmistunut Seinäjoen puoluekokouksessa.

Toisen kauden kansanedustaja Virta, 32, liittyi vihreisiin ennen vuoden 2017 kuntavaaleja.

Virta sanoo, ettei seitsemän vuotta sitten olisi ehkä uskonut, että seisoisi nyt puheenjohtajan paikalla.

– Mutta nyt kun seison, nöyrästi ja kovalla työllä lähden tekemään sitä, että vihreät tulee jatkossa olemaan suurempi puolue, puhuttelemaan yhä useampaa suomalaista, hän sanoi valintansa jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Virta kertoo haluavansa, että puolue näkyy ympäristö- ja ilmastokysymysten lisäksi muilla politiikan osa-alueilla.

– Strategisia linjauksia on tarvetta muuttaa, eli esimerkiksi valita, että me olemme aktiivisempi toimija talouspolitiikassa.

Omalla urallaan Virta on pitänyt esillä ympäristön ohella sosiaalikysymyksiä, kuten lasten asiaa.

Altavastaajasta voittajaksi

Virta oli ensimmäinen, joka ilmoittautui puolueen puheenjohtajakisaan, kun monet tunnetummat kansanedustajat vielä harkitsivat ehdokkuuttaan. Häntä pidettiin altavastaajana.

Ääni kellossa muuttui viimeistään, kun liuta puolueen entisiä puheenjohtajia, kuten Osmo Soininvaara ja Touko Aalto, ilmoittautui hänen tukijoikseen.

Virta yllätti puolueen myös noustessaan eduskuntaan ensiyrittämällä vuonna 2019. Virran vaalibudjetti oli tuolloin suhteellisen pieni, alle 2 500 euroa. Sillä hän ohitti puolueen monia ehdokkaita alueen keskuskaupunki Turusta.

Itseään Virta on luonnehtinut duunariperheen kasvatiksi. Hän on myös kertonut julkisuudessa jääneensä yksinhuoltajaksi turvattoman parisuhteen jälkeen. Hänen tyttärensä syntyi muutama kuukausi ennen nousua eduskuntaan.

Turun kupeesta Kaarinasta tulevana Virta näkee puolueella mahdollisuuden menestyä myös Kehä III:n ulkopuolella.

Vihreiden 13 kansanedustajasta seitsemän on valittu Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä. Virta on puolueen ainoa kansanedustaja Varsinais-Suomesta. Tänä keväänä hän lunasti jatkokauden 5  500 äänellä.

– Kaikkialla Suomessa eivät toimi aina samat keinot. Sen pitää kuulua politiikassamme jatkossa entistä enemmän, Virta sanoi.

Hävinnyt Hyrkkö lupasi tukea

Puheenjohtajan valintaa edelsi jäsenäänestys, jossa Virta sai 2 760 ääntä. Hänen vastaehdokkaansa, espoolainen kansanedustaja Saara Hyrkkö sai 1 941 ääntä. Voitto oli siten hyvin selkeä.

– Olo on aika häkeltynyt kaikesta siitä luottamuksesta, mitä vihreiltä olen saanut, Virta sanoi.

Hyrkkö puolestaan myönsi tuloksen kirpaisevan, mutta hän lupasi täyden tukensa uudelle puheenjohtajalle.

– Vaikka puheenjohtajavaalissa äänet jakautuivat, minusta on selvää, että jokainen äänistä oli ääni puolueen uudistamisen puolesta.

Koko johtajisto uusiksi

Vihreät uusi myös muuta johtoaan kevään vaalitappion jälkeen. Vihreiden varapuheenjohtajiksi valittiin kansanedustaja Oras Tynkkynen, maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen ja kansanedustaja Bella Forsgrén.

Valinnat tarkoittavat sitä, että vaalitappion kärsinyt puolue uusi johtajiston oikeastaan täysin. Vihreät valitsi uuden puheenjohtajan ja puoluesihteerin, eikä jatkokautta varapuheenjohtajana hakenut Hanna Holopainen saanut tehtävään uutta mandaattia. Keränen siirtyy tehtävään puoluevaltuuston johdosta.

Uusi puoluesihteeri on perhejärjestötoimija Anna Moring.

Näillä teeseillä pyritään vihreiden puheenjohtajaksi 9:30
Näillä teeseillä pyritään vihreiden puheenjohtajaksi.

Huomenna kokouksessa kuullaan uuden puheenjohtajan ensimmäinen linjapuhe, minkä lisäksi puolue linjaa osallistumisestaan ensi vuoden presidentinvaaleihin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) lähtee vaaleihin valitsijayhdistyksen ehdokkaana, mutta puolueen odotetaan päättävän hänen tukemisestaan.

Kaksi kuukautta sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa vihreät oli eniten kannattajia menettänyt puolue. Vihreät sai yli 136 000 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta sitten, mikä oli yli kolmanneksen pudotus. Myös kansanedustajan paikoista katosi kolmannes, ja uudessa eduskunnassa istuu 13 vihreää.

Haavisto lähtee presidenttikisaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana 0:53
Katso video: Näin Pekka Haavisto ilmoitti presidenttikisaan lähdöstä.

Juttua korjattu 14.50: Korjattu tyhjien äänien määrä jäsenäänestyksessä. Tyhjät äänet oli aiemmin merkattu virheellisesti Saara Hyrkölle. 

Juttua päivitetty 10.6.2023 klo 17.22: Juttu päivitetty kauttaaltaan

Lue myös:

    Uusimmat