Mainos

Video: Millaiseksi puheenjohtaja Aalto linjaa vihreiden tulevaisuuden? "Pääministeripuolue tulevalla vuosikymmenellä"

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto pitää tänään linjapuheensa Tampereen puoluekokouksessa. MTV Uutiset näyttää puheen suorana lähetyksenä alkaen kello 12.

Jo aamupäivällä puoluekokouksessa on kuultu presidenttiehdokas Pekka Haaviston puhe ja valittu Lasse Miettinen jatkamaan vihreiden puoluesihteerinä.

Vihreät valitsee tänään myös varapuheenjohtajistonsa ja käsittelee aloitteita.

Aalto kukisti eilen ratkaisevalla äänestyskierroksella kansanedustaja Emma Karin äänin 3 489–2 111. Oheinen kuva havainnollista, miten äänet siirtyivät ehdokkaalta toiselle siirtovaaliäänitavalla toteutetussa äänestyksessä.

Siirtoäänivaalissa ehdokkaat merkitään äänestyslippuun toivotussa järjestyksessä. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta ykkösäänistä, pois putoaa vähiten ääniä saanut ehdokas. Pudonneen ehdokkaan äänestyslippu siirtyy ehdokkaalle, jonka äänestäjä on merkinnyt toiselle sijalle. Kierroksia lasketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa ehdottoman enemmistön eli yli puolet äänistä.

Ohisalo yllätti

Aalto myönsi, että väistyvän puheenjohtajan Ville Niinistön puolue-ennätyksiin nostama kannatus tuo lisäpaineita.

– Uskon, että tulevan vuosikymmenen aikana vihreät on pääministeripuolue, Aalto sanoi valintansa jälkeen.

Ennakkokaavailuihin verrattuna ehkä suurin yllätys puheenjohtajavaalissa oli köyhyystutkija Maria Ohisalon tulos. Hän jäi vain 72 äänen päähän Karista neljännellä äänestyskierroksella, jolla ratkaistiin Aallolle vastaehdokas viimeiselle kierrokselle.

Puheenjohtajaksi olivat ehdolla myös Olli-Poika Parviainen, Krista Mikkonen ja Mika Flöjt.

Ei sukupuoli vaan linja

Vihreät Naiset kampanjoi puheenjohtajakisassa sen puolesta, että puolueen johtoon valittaisiin nainen. Väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö korosti, että vihreät on feministinen puolue. Aallon mukaan tärkeintä ei ole sukupuoli vaan linja, joka on feministinen.

– Vihreät on feministinen puolue, ja olen siitä ylpeä. Minun pitää ymmärtää oma etuoikeuteni tässä yhteiskunnassa. Minä olen valkoihoinen, heteroseksuaalinen, korkeakoulutettu, hyvin toimeentuleva mies, Aalto sanoi.

– Minun on helpompi saada ääneni kuuluviin kuin monen naisen ja pitää ymmärtää, että ongelma on rakenteissa.

Aalto ei halunnut linjata, että löytyvätkö mieluisammat yhteistyöpuolueet vasemmalta vai oikealta. Hänen mukaansa vihreiden on oltava valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa. Kysyttäessä yhteistyöstä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa Aalto sanoi, että sellainen vaatisi perussuomalaisilta arvomuutosta kohti luonnon monimuotoisuuden puolustamista ja inhimillisempää maahanmuuttopolitiikkaa.

Pääministerihaaveita ennen vihreiden on Aallon mukaan vahvistettava linjauksiaan isoimmissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä, kuten talous-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikassa.

– Meillä on jo hyvät, punnitut kannat ympäristö-, luonnonsuojelu- ja energiapolitiikassa, Aalto arvioi.

​​​​​​​

2:16

10:28

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.