Mainos

Politiikan superkevät Haapalan arviossa: Päätökset eivät ole mieluisia – raha ei kasva puissa

7:31

Eduskunnan kevään istuntokautta luonnehditaan superkevääksi. Ratkaistaviksi tulevat muun muassa yhteiskuntasopimuksen korvaavat säästötoimenpiteet ja maahanmuuton kustannusten aiheuttamat lisäsäästöt. 

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala sanoo, että tulossa on melkoinen rutistus.

– Jopa hallituksessa määritellään, että kyseessä on politiikan superkevät eikä se ole ollenkaan vähättelyä. 

Haapalan mukaan hallitus voi joutua päätöksissään ahtaalle, sillä oppositio ampuu kovilla. Vauhdikkaan alun jälkeen hallituksen vauhti onkin hiipunut selvästi. 

– Hallituksen nimityksen jälkeen oli hirvittävä kiire, tuntuu että rakettimoottorilla mennään kauheaa vauhtia. Mihin se kiire on kadonnut? Viidettä kertaa yritetään yhteiskuntasopimusta ja kun sitä yritetään noin monta kertaa, ehkä tulee jotain väsymystä.

Haapalan mukaan kaiken a ja o onnyt  se, saavatko keskusjärjestöt aikaan yhteiskuntasopimuksen korvaavan sopimuksen.

– Jos ei sopimusta synny, hallitus joutuu turvautumaan kiisteltyihin pakkolakeihin ja se on poliittinen pommi: siitä seuraa perustuslakikysymyksiä, oppositio saa kaiken ilon irti. Aikaa menee ja Suomi on sekaisin ja taloudelle se ei tiedä mitään hyvää. Jos pakkolakeihin joudutaan palaamaan, syntyy hirmuinen myrsky, Haapala arvioi. 

Hallituksen sisäiset välit?

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö arvioi, että hallituksen sisäinen ilmapiiri on nyt kohtuullisen hyvät syksyn kriisin jäljiltä. Sisäiset ristiriidat voivat kuitenkin jälleen kasvaa, jos pakkolait joudutaan nostamaan uudestaa pöydälle. 

– Pakkolait ovat täyttä myrkkyä perussuomalaisille, joka on duunaripuolue. Pakkolait kohdistuvat myös erityisen paljon naisiin, mikä alkoi jo näkyä keskustan naiskannatuksessa. Kokoomukselle tämä tuntuu kelpaavan kaikkein parhaiten.

– Eli ei pakkolakipaketti ole läpihuutojuttu hallituksen sisälläkään. Ja kun paineet alkavat kasvavat, siitä tulee vielä pahaa jälkeä.

Maaliskuussa pidettävän kehysriihen vaikeimmaksi kohdaksi Haapala arvioi maahanmuuton aiheuttamat kustannukset. 

– Kehysriihessä saattaa tulla päätettäväksi merkittäviäkin lisäsäästöjä. Jo pelkästään maahanmuutto nielee arviolta 600 miljoonaa euroa vuodessa. Sieltä tulee sellaiset eväät, että niidenkin kanssa ollaan helisemässä. Tämä on juuri sitä politiikan superkevättä. Nämä päätökset eivät tule olemaan mieluisia missään tapauksessa, koska raha ei kasva puussa.

Katso eduskunnan avajaispuheenvuorot alla olevasta tallenteesta. Haapalan kommentit politiikan superkeväästä voit katsoa artikkelin alusta:


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja