MTV:n Eeva Lehtimäki: Hallitus nilkuttaa vielä viisi kuukautta – Puolan tapahtumat herättivät pahimmatkin änkyrät

Mistä ja miksi hallitus kriiseilee? MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo 4:57
Mistä ja miksi hallitus kriiseilee? MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo

Voiko jatkuva eripura vielä kaataa hallituksen? MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen mukaan yksi asia takaa sen, että rivit pyritään pitämään yhtenäisinä viimeiseen asti.

Ensi keväänä järjestetään eduskuntavaalit, ja kuten tyypillistä, vaalien lähestyessä alkaa puhe hallituskriisistä.

Eeva Lehtimäen mukaan saamelaiskäräjälaista kehkeytyi hallituksen sisälle todellinen kriisi, mutta se nosti hänen mukaansa pintaan myös muita hallituksen sisällä olevia epäluottamuksen aiheita.

– Viikko tästä tapeltiin, mutta koko ajan oli selvää, että ei hallitus tule kaatumaan, Lehtimäki kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Töpseli on nyt takaisin seinässä. Nilkutellen mennään seuraavat 5 kuukautta. Mutta tuskin tämä oli viimeinen kriisi tämän hallituksen historiassa. Uskon, että jotain draamaa nähdään vielä ennen huhtikuuta.

Lehtimäki: Kepun pullikoinnissa on pohjimmiltaan kyse rahasta ja vallasta

Osa hallituksen toraisuudesta tiivistyy saamelaiskäräjälain uudistamiseen. Keskusta vastusti sitä kiivaasti, mutta tänään valtioneuvosto antoi lakiesityksen eduskunnalle riitaisena. Miksi keskusta esitystä vastustaa?

– Keskustan mukaan he puolustavat saamelaisvähemmistön vähemmistöä siinä, ketä voidaan nimetä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Varmaan näinkin, mutta jos ihan raadollisesti sanotaan, kyllä kysymys on vallasta ja rahasta. Puhutaan maankäyttöoikeuksista, kaivoksista, metsistä, kalastuksesta. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Yksi keskustan ”neliraajajarrutuksen” syy on Lehtimäen mukaan toisaalta puolueen historiallisen alhainen kannatus.

–Jollain lailla yritetään profiloida, mutta ylipäätään ehkä koetaan, että ollaan väärässä hallituksessa. Kun puhutaan talouspolitiikasta, velkaroiston kortti on viime kädessä jäämässä kepun käteen. Ei vasemmistopuolueille ole huono asia, että on tehty heidän kannattajilleen hyviä päätöksiä jopa sitten aika kovallakin velkarahalla.

Riidanalaisimmat lakihankkeet pyyhittiin pöydältä

Saamelaiskäräjälaki ja sen riitaisuus aiheuttivat hallituksessa ketjureaktion. Jokaisella puolueella on ollut lakihankkeissa lempilapsensa. Vasemmistopuolueille tärkeä oli arvonnousuvero ja keskustalle mieluinen työttömyysturvan euroistaminen. 

Lähes kaikki kiistanalaiset hankkeet jouduttiin hautaamaan, ja vain muutama etenee riidellyn saamelaiskäräjälain ohella eduskunnan käsittelyyn.

– Tähän päivään mennessä hallituksen piti päättää, mitkä lakiesitykset sen pitää saada läpi tällä hallituskaudella. Nyt kävi niin, että peräti 10 esityksistä oli niin riitaisia, että hallitus varmisti suomeksi sanottuna toimintakykynsä ja jatkonsa sillä, että ne pyyhittiin pöydältä. 

Venälle ei haluta antaa epäsopuisaa viestiä

Myös Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainassa ja Puolan tapahtumilla on iso merkitys hallituksen kasassa pysymisen kannalta.

– On päivänselvää, että Suomesta ei anneta tässä maailmanpolitiikan tilanteessa Venäjälle sitä viestiä, että Suomessa ei ole toimintakykyistä hallitusta. Varmaan viimeisinkin kirkastus kaikkien eduskuntaryhmien änkyröiden päähän tuli Puolan tilanteesta – että kyllä: sovun täytyi tavalla tai toisella löytyä.

Lue myös:

    Uusimmat