Politico: Venäjän talous voi pian olla niin pahassa jamassa, että "juustokin on oligarkkien ruokaa" – Putin ei pelkää kansan tyytymättömyyttä

Vuosisatojen historia ja Putinin mieli – kolme syytä, miksi Venäjä on niin kiinnostunut Ukrainasta 3:31
Vuosisatojen historia ja Putinin mieli – kolme syytä, miksi Venäjä on niin kiinnostunut Ukrainasta

Venäjän talous voi verkkolehti Politicon mukaan olla pian niin hankalassa tilanteessa ja tavallisten venäläisten tilanne niin tukala, että Aleksei Navalnyin sanoin ”juustokin on oligarkkien ruokaa”. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis ja kykeneväinen uhraamaan maan talouden edistääkseen etupiiritavoitteitaan Ukrainan konfliktin avulla, kirjoittaa Politico.

Sodanuhka ravistelee Venäjän taloutta: rupla on heikentynyt ja osakemarkkina on syöksyn partaalla Ukrainaan liittyvien jännitteiden takia. 

Lisäksi hinnat ovat nousseet eikä palkankorotuksista ole tietoa.

Raakaöljyn hyvä hinta helpottaa ahdinkoa

Tähän Venäjä on Politicon mukaan varautunut ja talouden puolesta ainakin joksikin aikaa valmis – huolimatta pandemiasta ja vuosien sanktioista. Korkea raakaöljyn hinta auttaa ja Venäjän makroekonominen tilanne on hyvä. 

Putinin ei lehden mukaan tarvitse pelätä kotimaisia reaktioita, kun oppositio on ajettu alas.

– Ulkopolitiikkaa on Putinille tärkeämpää kuin taloudelliset seuraukset, sanoo entinen Euroopan jälleenrakennuspankin pääekonomisti, nykyisin professorina toimiva Sergei Guriev toteaa lehdelle.

– Demokratiassa tällaisilla päätöksillä on poliittinen hinta. Venäjällä Putin ei pelkää kansan tyytymättömyyttä.

Venäjä haaveilee imperiumin paluusta

Politicon mukaan Putinin lupaus venäläisten elinolojen parantamisesta onkin vaihtunut toiseen: haaveeseen suuren Venäjän imperiumin paluusta.

Elinolojen kurjistuminen ja hintojen nousu näkyvät kuitenkin tuskastumisena venäläisten sosiaalisessa mediassa. Tuoreessa kyselyssä 40 prosenttia vastaajista kuvasi taloudellista tilannetta huonoksi tai todella huonoksi.

Asiaan otti kantaa myös vangittu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi käytyään vankilan kaupassa. Hänen mukaansa esimerkiksi juustosta on Venäjällä tulossa ”oligarkkien ruokaa”.

Jos Venäjä ryhtyy sotatoimiin Ukrainassa, sitä odottavat lännen kiristyvät sanktiot. Tämän vuoksi myös Putinin avulla rikastuneen Venäjän eliitin usko valtionjohtoon on koetuksella, toki vain hiljaisesti pinnan alla.

– Teknokraatit ja bisneseliitti ovat kauhuissaan ja epätoivoisia, R.Politik-sivuston perustaja Tatiana Stanovay sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat