Poliittisen historian professori: Kokoomuksen liberaali- ja konservatiivisiipien jako näyttäytyy aiempaa vakavampana

Kirsi Piha ei olekaan käytettävissä kokoomuksen ehdokkaana pormestarikisassa 1:02
Katso myös: Kirsi Piha ilmoitti väistyvänsä kokoomuksen pormestariehdokkaan paikalta Helsingissä

Puolueen historiaan perehtyneen Vesa Vareksen mukaan kokoomuksen johtoporras on perinteisesti ollut kallellaan liberaalimpaan suuntaan.

Jako kokoomuksen liberaali- ja konservatiivisiipien kesken näyttäytyy aiempaa vakavampana, arvioi poliittisen historian professori Vesa Vares.

Hän kuvailee puolueen jakoa akuutiksi Kirsi Pihan luovuttua puolueen pormestariehdokkaan asemasta ja kokonaan kuntavaaliehdokkuudesta Helsingissä.

Kokoomuksen historiaan perehtyneen Vareksen mukaan puolueeseen on kautta historian kuulunut se, ettei se ole täysin yhtenäinen. Kokoomuksessa on nimensä mukaisesti vaikuttanut liberaalinen ja konservatiivinen siipi.

Vareksen mukaan konservatiivit ovat puolueessa olleet ainakin toisesta maailmansodasta asti näistä kahdesta tyytymättömämpi osapuoli.

– Perinteisesti ainakin johtoportaassa on oltu liberaalimpaan suuntaan kannellaan, koska pysyvämpi näkemys on ollut se, ettei lisä-ääniä voiteta oikealta vaan keskustasta, Vares sanoo STT:lle.

– Siksi puolueen kärjen on parempi olla sellainen, joka näyttää nykyaikaiselta, maltilliselta ja yhteistyökykyiseltä kuin joku, jonka yleinen mielipide mieltää kovan linjan konservatiiviksi.

Aiemmin liberaalisiiven asema on ollut turvatumpi, sillä puolueesta oikealle ei ole pitkään ollut uskottavaa vaihtoehtoa. Sen sijaan kaksissa viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset keräsi kokoomusta enemmän ääniä.

Maakuntien mielet eivät välttämättä muutu

Piha viittasi eilisessä yllättävässä luopumispäätöksessään puolueen sisäisiin jakolinjoihin. Puolueen ehdokkaaksi Helsingissä lupautunut Hanna Gullichsen veti niin ikään eilen ehdokkuutensa pois arvosyihin vedoten. Kuntavaalien lopulliset ehdokaslistat tulee jättää 10 päivän kuluttua.

Oma kysymyksensä on, miten tilanne Helsingin kokoomuksen kuntavaaliasettelussa vaikuttaa. Turun yliopistossa työskentelevä Vesa Vares huomauttaa, että kokoomus on ollut Helsingissä perinteisesti suurin puolue.

– Jos kaikkein merkittävimmällä paikalla riidellään, ei se valtakunnallisesti auta, Vares sanoo.

Professori kuitenkin arvioi, että maakunnissa puolueen sisäisiä jakolinjoja on osattu sovitella pragmaattisemmin kuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa, jossa kussakin puolueella on ollut omanlainen profiilinsa.

– Jos joku maakunnissa aikoi äänestää kokoomusta, ei hän varmaan Helsingin tapahtumien takia kovin helpolla mieltään muuta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 28.2.2021 klo 15.10.

Lue myös:

    Uusimmat