Mainos

Poliittinen epävarmuus leimaa yritysten tulevaisuutta: Trump ja Euroopan vaalit pidättelevät investointeja

Yritysten viime vuoden tulosten ennakoidaan kasvaneen hieman toissa vuodesta. Omistajille on luvassa aiempaa muhkeampi osinkopotti. Suuri kysymys yhtiöiden tuloskauden alkaessa on kuitenkin, mitä alkanut vuosi tuo tullessaan.

OP:n osakestrategi Antti Saari kertoo, että osingoilla ja yhtiöiden arvioilla tämän vuoden näkymistään on enemmän merkitystä kuin tuloksilla. Myös yritysmaailmassa vuotta värittää politiikka.

– Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kohdalla iso kysymys on, aletaanko ulkomaankauppaa rajoittaa jonkinlaisen tullimaksuin. Jos näin tapahtuu, sillä on erittäin suuri vaikutus yhtiöihin, jotka vievät Yhdysvaltoihin, Saari sanoo.

Hänen mukaansa suurinta epävarmuus on kuitenkin Euroopassa.
– Tänä vuonna euroalueella on monia vaaleja, joissa vahvoilla ovat EU-vastaiset liikkeet. Silloin EU:n uskottavuus tulee olemaan vaakalaudalla. Meillähän on valmiiksi brexit taustalla.

Vaaleista merkittävimmät ovat Saksan liittopäivävaalit ja Ranskan presidentinvaalit.

Osaketutkimukseen keskittyneen analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén arvioi myös, että epävarmuus on korkealla ja yritykset näkevät sen.

Luvassa isompia osinkoja

Epävarmuus vaikuttaa Vilénin mukaan investointeihin. Investoinnit ja osingonjako ovat tiukasti kytkyssä toisiinsa.

– Epävarmuus johtaa siihen, että yritykset ovat tarkempia investointipäätöstensä kanssa. Jos investointeja ei tehdä ja taseet ovat kunnossa, eikä rahalle ole muuta käyttöä, se jaetaan omistajille, Vilén sanoo.

– Yritykset eivät edelleenkään uskalla investoida, ja sen takia maksetaan isoja osinkoja, vahvistaa Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius.

Saari huomauttaa, että Helsingin pörssin suurimmat yhtiöt jakavat keskimäärin 60–70 prosenttia tuloksistaan ulos osinkoina.

– Mielestäni näillä yhtiöillä osingonjako on siinä määrin kestävällä tasolla, että se mahdollistaa tarvittaessa investointien kasvattamisen.
Saari arvioi, että osingot nousevat keskimäärin käsi kädessä tulosten kanssa.

– Voidaan puhua muutamien prosenttien osinkonoususta.

Verrattain hyvä vuosi

Alkaneen vuoden epävarmuus peittää alleen sen, että mennyt vuosi oli suomalaisille yrityksille verrattain hyvä. Taustalla on toimintaympäristön paraneminen.

– Talous on pikku hiljaa lähtenyt kasvuun. Nyt vienti on alkanut vetämään, Rothovius sanoo.

Myös Vilén arvioi, että talouskasvu on piristynyt Suomessa selvästi. Se näkyy kotimarkkinayrityksissä. Talouden vahvistuminen Euroopassa tukee vientiä. Myös Venäjä on alkanut elpyä.

– Suomen talous on ollut hyvässä vedossa viime vuoden jälkipuoliskolla. Se näkyy hyvin laajasti. Kuluttajien luottamus on noussut ja työttömyys on tullut alas, Vilén sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.