"Poliitikkona Putin on ruumis": Osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista murskasi presidentin puheen

Putin lausui yhden vaarallisen lauseen – toimittaja kertoo, mitä se tarkoittaa 2:14
Putinin pitkästä puheesta erottui yksi pelottava lause.

Presidentti Vladimir Putinin tiistaina pitämä puhe Venäjän tilasta oli sota-ajan puhe omalle kansalle.

Vaikka Putinin hallinnon ja puheiden kritisointi voi olla Venäjällä hengenvaarallista puuhaa, ovat useat suositut Venäjä-mieliset sotakommentaattorit moittineet presidentin sanoja.

Suosituimmat Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat vahvasti nationalistisia ja sotaa kannattavia. 

Venäjän heikon sotamenestyksen myötä useat heistä ovat kritisoineet yhä enemmän armeijan taktiikoita, johtoa ja esimerkiksi puolustusministeri Sergei Shoigua

Putin on perinteisesti päässyt sotakommentaattoreiden kritiikeissä vähällä, mutta ei täysin ilman tuomiota.

Nyt Putin teki itsestään tavallaan helpon maalin ollessaan liki kaksituntisen puheensa keskipiste.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Ei sanaakaan virheistä"

Kielteisesti puheeseen suhtautuneiden sotakommentaattorien huomio kiinnittyi ennen kaikkea siihen, mitä Putin ei sanonut.

Käytännössä Putinilta haluttiin konkretiaa siihen, miten Venäjän surkeasti sujunut suurhyökkäys Ukrainassa saataisiin kulkemaan Kremlin kannalta paremmin.

– Poliitikkona Putin on ruumis, kirjoitti Anatoli Nesmiyan -tili Telegramissa yli 87 000 seuraajalleen.

– Hän ei kykene arvioimaan tilannetta tai tarjoamaan päteviä ratkaisuja ongelmiin. Tosin, jos et pysty tunnistamaan ongelmaa, niin siihen ei myöskään voi löytää ratkaisua.

Vuonna 2014 Itä-Ukrainan sotilaallista kapinaa johtanut äärinationalistisen Igor Girkinin mielestä puheessa ei sanottu "melkein mitään" 40 minuuttiin. Puhe kesti liki kaksi tuntia.

Girkin on jo pitkään kritisoinut tapaa, jolla Venäjä käy sotaa. Jo suurhyökkäyksen alkurynnäkön epäonnistuttua hän alkoi vaatia liikekannallepanoa, jonka Venäjän toteutti osittain loppuvuodesta 2022.

– Ei sanaakaan tappioista, epäonnistumisista ja vaikeuksista. Sotataloudessa kaikki sujuu loistavasti ja kasvu vain jatkuu, Girkin kirjoitti ivalliseen sävyyn.

– Ei sanaakaan virheistä ja vastuunkannosta. Kaikki toimii loistavasti ja oikein.

"Blaa blaa blaa"

Girkinin sanoissa on vahvasti samaa sävyä, millä Venäjän sotilaskommentaattorit kirjoittivat Venäjän kärsittyä katastrofaalisiksi kuvailtuja tappioita Donetskin alueen Vuhledarissa alkuvuodesta.

Kritiikin keskipiste oli tuolloin alta löytyvä, Ukrainan armeijan julkaisema video. Siinä Venäjän taktinen osaaminen näyttää kömpelöltä ja tappiot kovilta.

– Hyökkäystä Vuhledarissa johtavat samat keskinkertaiset henkilöt (komentajat), jotka rynnäköivät Pavlovkaan viime marraskuussa, kirjoitti helmikuun puolivälin tienoilla 530 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt Military Informant.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Voit lukea lisää Vuhledar-videon aiheuttamista reaktioista täältä. Myös presidentti Putin otti kantaa taisteluiden kulkuun.

– Blaa, blaa, blaa, puheen kuuntelussa ei ole järkeä. Jälleen yksi mahdollisuus välttää sekamelska on hävitty, Girkin päätti arvionsa puheesta.

Amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin mukaan jotkut sotakommentaattorit olivat paikan päällä kuuntelemassa puhetta. He suhtautuivat Putinin puheeseen julkisesti joko positiivisesti tai neutraalisti.

Wagner-pomo kritisoi Shoigua

Palkkasotilasryhmä Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin puolestaan syytti tiistaina Venäjän puolustusministeriä Sergei Shoigua ja yleisesikunnan päällikköä Valeri Gerasimovia siitä, että he ovat evänneet hänen taistelijoiltaan ampumatarvikkeita ja yrittäneet tuhota ryhmän, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Prigozhinin mukaan Shoigu ja Gerasimov olisivat tarkoituksellisesti aiheuttaneet asepulaa, joka kasvatti tappioita Bahmutin kaupungin ympärillä taistelevien Wagner-joukkojen keskuudessa.

Wagner-ryhmä on ollut merkittävässä roolissa Venäjän kuukausia kestäneissä taisteluissa Bahmutin ympärillä. Prigozhinin mukaan Venäjän armeijan toimet ovat rinnastettavissa maanpetokseen.

– Nyt on yksinkertaisesti meneillään suora vastakkainasettelu, Prigozhin sanoi Telegram-kanavallaan julkaistussa ääniviestissä, kirjoittaa Reuters.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mikä vaikutus on Putinin ydinaseuhkailuilla? – Tämä jäi käteen Putinin ja Bidenin puheista 9:53
Mikä vaikutus on Putinin ydinaseuhkailuilla? – Tämä jäi käteen Putinin ja Bidenin puheista

Maanantaina Prigozhinin moitti Telegramissa, että nimettömät virkamiehet olisivat kieltäneet toimitukset Wahgner-ryhmälle vihamielisyydestä häntä kohtaan.

Prigozhin on ollut jo pitkään riidoissa puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa, vaikka Kreml on kiistänyt välirikon.

Venäjän puolustusministeriö kiistää Prigozhin syytökset.

Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat kertovat Venäjän hyökkäyksistä MTV Uutisille: "Koko ajan lisää lihaa linjalle" 2:19
Ukrainan riveissä sotivat tshetsheenitaistelijat kertovat Venäjän hyökkäyksistä MTV Uutisille: "Koko ajan lisää lihaa linjalle".

Lue myös:

    Uusimmat