Putin ei kyennyt tarjoamaan puheessaan mitään ratkaisua edes omilleen – Venäjän ainoalle toiveelle heti kylmä suihku Bidenilta

Bidenin puhe Puolassa sisälsi tärkeän viestin niin Venäjälle kuin Euroopan maille 1:39
Bidenin puhe sisälsi tärkeän viestin sekä Venäjälle että Euroopan maille, arvioi Jyri Lavikainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitivät kumpikin näkyvän puheen tiistaina. Putin ei kyennyt tarjoamaan omassa puheessaan ulospääsyä Ukrainan sodasta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jyri Lavikaisen mukaan Venäjä näkee Yhdysvallat selvänä vihollisena, ja Putinin puheen sisältö tukee tätä tulkintaa.

– Putin useaan otteeseen toisti sen, että Yhdysvaltojen ja kollektiivisen lännen tavoite on tuhota Venäjä, Lavikainen sanoo.

Biden vastasi Putinille Puolan pääkaupungissa Varsovassa pitämässään puheessa, että tällaista tavoitetta ei ole.

– Siellä on tällainen pieni näkemysero. Tämä johtuu nähdäkseni siitä, että Venäjä haluaa olla suurvalta eikä mitään muuta. Yhdysvalloille riittää se, että Venäjä ei hyökkää naapurimaihinsa.

Yhdysvaltojen ja lännen tavoite saada Venäjä ulos Ukrainasta on siis uhka Putinin näkemykselle Venäjästä – uhka suur-Venäjälle.

– Vastustajia he ovat, ja tämä konflikti on erittäin syvä johtuen siitä, että Venäjä ei hyväksy tätä nykytilannetta.

Putinin puhe ponneton

Lavikainen kuvailee Putinin puhetta ponnettomaksi. Ainoa suurempi uutinen oli se, ettei Venäjä päästä Yhdysvaltoja tarkastamaan Venäjän ydinaseinfrastruktuuria.

– Aika heikolta näyttää. Hänellä ei ollut tarjottavanaan mitään ratkaisua sotaan, ei oikeastaan mitään loppupistettä tai voittoa. Ainoastaan viesti siitä, että on pakko jatkaa, koska on pakko jatkaa.

– Minä luulen, että Putin on tyytyväinen, että hänen ei tarvitse vähään aikaan pitää uusia puheita.

Bidenin puheen taustalla suurempi sanoma

Joe Bidenin puheen keskeinen sanoma oli Lavikaisen mukaan osoitettu suoraan Venäjälle: Yhdysvallat pysyy Ukrainan tukena loppuun asti.

Ennen puhettaan Biden vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Yhdysvaltain presidentti vieraili Ukrainassa edellisen kerran vuonna 2008.

Vierailulla sotaa käyvän Ukrainan pääkaupunkiin oli suuri symbolinen merkitys.

Lavikaisen mukaan myös se, että Biden piti puheen juuri Puolassa, eikä esimerkiksi Saksassa, välitti tietynlaisen viestin. Biden kiitti puheessaan Puolaa vuolaasti Ukrainan tukemisesta.

– Se oli nähdäkseni esimerkki muille Euroopan maille. Tämä on tärkeä asia ymmärtää. Hän nimenomaan arvostaa sitä, että Euroopan maat tekevät paljon Ukrainan hyväksi.

Lavikainen ei kuitenkaan usko puheen perusteella, että Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle olisi muuttumassa. Esimerkiksi Yhdysvallat tuskin tulee jatkossakaan lähettämään sotilaita Ukrainaan.

– Venäjä voi vain toivoa, että jossain vaiheessa Ukrainan tukemisesta luovutaan. He eivät saa enää aseita tai heitä aletaan painostamaan rauhaan. Biden ilmoitti, että kumpikaan näistä ei tule tapahtumaan.

Mitä suuret puheet kertovat suurvaltojen kiristyvistä väleistä? Videolla Jyri Lavikainen kertoo arvionsa asiasta.

Putinin ja Bidenin suuret puheet – ydinaseet mainittu suurvaltojen nokitellessa 9:31

Lue myös:

    Uusimmat