Mainos

Poliisitutkinta tyssää anonyymiin matkapuhelinliittymään

Poliisitutkimukset tyssäävät yhä useammin anonyymeihin matkapuhelinliittymiin. Poliisin mukaan operaattoreiden tarjoamat etukäteen maksetut matkapuhelinliittymät antavat rikollisille hyvän suojan.

Puhelinoperaattoreiden tarjoamat etukäteen maksetut matkapuhelinliittymät antavat rikollisille hyvän suojan: liittymää voi käyttää anonyymisti ja uuden voi ostaa kioskista vaikka joka päivä.

- Poliiseille tulee yhä useammin tutkimuksissa seinä vastaan, kun rikollinen toiminta kätkeytyy matkapuhelimen anonyymiliittymän taakse, sanoo rikosylikomisario Lars Henriksson keskusrikospoliisista.

Esimerkiksi paritusepäilyjä tutkittaessa poliisille on tullut lähes ylitsepääsemättömiä hankaluuksia, kun valtaosa lehti-ilmoituksissa esiintyvistä numeroista on anonyymejä.

- Tutkimuksemme mukaan kaksi kolmasosaa sanomalehtien päiväkahvi-ilmoittelun kännykkänumeroista oli anonyymeja, Henriksson kertoo.

Poliisi: Rikolliset hyötyvät liittymistä

Rikoskomisario Henrikssonin mukaan vaikuttaa siltä, että Easy- ja Prepaid-liittymistä hyötyvät eniten rikolliset. Operaattoreiden mukaan ne ovat vain palvelu muiden joukossa, jolle on olemassa oma kuluttajakuntansa.

- Liittymä on täysin lainmukainen. Käyttäjäkunta koostuu pääasiassa alle 18-vuotiaista, ulkomaalaisista ja jostain syystä luottokelpoisuutensa menettäneistä, kuvailee Soneran lehdistösuhteiden johtaja Jyrki Karasvirta.

Karasvirran mukaan etukäteen maksetun liittymän etu on myös siinä, että asiakkaan on helpompi kilpailuttaa operaattoreita.

- Easyn osuus on tällä hetkellä vain 1-2 prosenttia Soneran liittymistä, Karasvirta sanoo.

Liittymätyypille povataan kasvua

Telian maajohtajan Erik Hallbergin mukaan Prepaid-liittymän ja rikollisuuden välisestä yhteydestä ei ole keskusteltu, vaikka poliisin ja operaattoreiden yhteistyö on vilkasta ja toimivaa. Hänen mukaansa rikollisilla on halutessaan muitakin keinoja salata henkilöllisyytensä kuin Prepaid-liittymä.

Hallberg uskoo, että liittymän suosio kasvaa Suomessa vielä hurjasti.

- Ihmiset haluavat maksaa puhelunsa etukäteen, jolloin puheluihin kuluva rahasumma on täysin kontrollissa. Ruotsissa Prepaidin osuus on jo noin puolet, ja odotan maksutavan suosion kasvavan Suomessa paljon, Hallberg sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.