Mainos

Poliisitoiminnan "villi länsi" kuriin – Helsingin poliisin virkarikosepäilyt syyteharkintaan

Helsingin poliisin tietolähdetoimintaa koskevat rikosepäilyt ovat siirtyneet syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Virkavelvollisuuden rikkomisesta epäillään poliisin entistä ylintä johtoa sekä Helsingin entistä ja nykyistä poliisijohtoa.

Epäiltyinä ovat muun muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, entinen Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin poliisilaitoksen nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio. Aapio toimi aiemmin apulaispoliisipäällikkönä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Aarnio epäiltyjen joukossa

Esitutkintaa johtaneen kihlakunnansyyttäjä Jukka Haaviston mukaan on syytä epäillä, että Helsingin poliisilaitoksessa laiminlyötiin vuosien 2008–2013 aikana tietolähteiden asianmukainen rekisteröinti poliisin henkilörekisteriin.

Yksi epäillyistä on Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio, jonka epäillään poistattaneen virkavelvollisuutensa vastaisesti Helsingin poliisin tietolähderekisteristä tietolähteiden tiedot. Aarnion epäillään myös määränneen, että uusia tietolähteitä ei rekisteröidä.

Esitutkinta on ollut laaja: Haaviston mukaan esitutkintapöytäkirjassa on yhteensä noin 6 000 sivua ja asiassa on kuultu yli 50:tä henkilöä.

Sisäministeriö pohtii poliisipäällikkö Aapion jatkoa

Sisäministeriössä on ratkaistavana, onko Lasse Aapiolla edellytyksiä jatkaa virassaan Helsingin poliisipäällikkönä. Sisäministeriön osastopäällikkö Jukka Aalto kertoi STT:lle elokuun lopulla, että esitutkinnan valmistuttua ministeriö saa aineiston käyttöönsä ja voi arvioida tilannetta.

Esitutkinta alkoi entisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) tutkintapyynnöstä. Räsänen ryhtyi selvittämään poliisin tietolähteisiin liittyvää toimintaa syksyllä 2013, kun Helsingin huumepoliisiin liittyvät rikosepäilyt alkoivat tulla esiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.