Mainos

Poliisista tutkintapyynnön tehnyt Räsänen: Helsingin huumepoliisi oli poliisitoiminnan "villi länsi"

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) luonnehtii poliisijohtajien epäiltyjä virkarikoksia "hätkähdyttäviksi".

Poliisin tietolähdetoiminnasta vuonna 2013 tutkintapyynnön tehnyt silloinen sisäministeri Räsänen uskoo, että asian selvittäminen vahvistaa luottamusta poliisiin. Räsänen kommentoi asiaa blogissaan.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti eilen, että poliisin entistä ylintä johtoa ja Helsingin entistä ja nykyistä poliisijohtoa epäillään virkarikoksista. Epäilyjen syynä on Helsingin poliisin puutteellinen tietolähderekisteröinti vuosilta 2008–2013. Tutkinta sai alkunsa Räsäsen tutkintapyynnöstä.

Räsänen ryhtyi selvittämään poliisin tietolähteisiin liittyvää toimintaa syksyllä 2013, kun Helsingin huumepoliisiin liittyvät rikosepäilyt alkoivat tulla esiin. Hän teki tutkintapyynnön saatuaan tuolloiselta poliisiylijohtaja Mikko Paaterolta tiedon, että Helsingin poliisilaitoksella ei ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä.

– Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt, poliisitoiminnan ”villi länsi”, joka pahimmillaan saattoi mahdollistaa jopa sen, että huumepoliisi päätyisi itse pyörittämään huumerikoksia. Asiaa ei voinut selvittää poliisihallinnon sisäisesti vaan tarvittiin ulkopuolinen selvitys, Räsänen kirjoittaa.

Paatero on yksi virkarikoksista epäillyistä. Muita epäiltyjä ovat muun muassa Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin poliisilaitoksen nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Esitutkinta epäillyistä virkavelvollisuuden rikkomisista ovat loppulausunnoilla, eli juttu siirtyy pian syyteharkintaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.