Mainos

Risikko poliisijohdon virkarikosepäilyistä: "Eivät kunniaksi kenellekään"

Helsingin poliisijohdon virkarikosepäilyt synkistivät myös sisäministeriön päivän eilen. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan asia on erityisen herkkä.

– Tällaiset uutiset eivät ole kunniaksi kenellekään, erityisesti turvallisuussektorille, jolle luottamuksen merkitys on tärkeä, Risikko kommentoi.

Sisäministeri sanoi ottavansa asiaan kantaa esitutkinnan valmistuttua.

– Nyt haluan rauhoittaa tutkinnan ajaksi, että nähdään mistä syytetään ja mitä todetaan.

Helsingin poliisin entistä ja nykyistä johtoa epäillään virkarikoksista

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti eilen, että poliisin entistä ylintä johtoa ja Helsingin entistä ja nykyistä poliisijohtoa epäillään virkarikoksista.

Epäilyjen syynä on Helsingin poliisin puutteellinen tietolähderekisteröinti vuosilta 2008–2013.

Epäiltyinä ovat muun muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, entinen Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin poliisilaitoksen nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta epäillään myös tietolähdetoiminnan toteuttamisesta vastuussa olleita rikostarkastajaa ja rikosylikonstaapelia.

Esimiesten puolestaan epäillään laiminlyöneen valvonnan. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjän esitutkinta asiassa odottaa vielä epäiltyjen loppulausumaa. Sen jälkeen sisäministeriössä tarkastellaan, onko Aapiolla edellytyksiä jatkaa virassaan, kertoo sisäministeriön osastopäällikkö Jukka Aalto.

– Meillä ei ole mitään tietoa tästä vielä, kun prosessi on kesken. Esitutkinnan valmistuttua saamme aineiston käyttöömme ja pääsemme arvioimaan, mikä tilanne on, Aalto sanoo.

Tutkinta sisäministeri Räsäsen pyynnöstä

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ryhtyi selvittämään poliisin tietolähteisiin liittyvää toimintaa syksyllä 2013, kun Helsingin huumepoliisiin liittyvät rikosepäilyt alkoivat tulla esiin.

Hän teki tutkintapyynnön saatuaan tuolloiselta poliisiylijohtajalta Mikko Paaterolta tiedon, että Helsingin poliisilaitoksella ei ollut yhtään rekisteröityä tietolähdettä.

– Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt, poliisitoiminnan ”villi länsi”, joka pahimmillaan saattoi mahdollistaa jopa sen, että huumepoliisi päätyisi itse pyörittämään huumerikoksia. Asiaa ei voinut selvittää poliisihallinnon sisäisesti vaan tarvittiin ulkopuolinen selvitys, Räsänen kirjoittaa blogissaan.

Havainnoistaan huolimatta Räsänen luonnehtii poliisijohtajien epäiltyjä virkarikoksia kirjoituksessaan "hätkähdyttäviksi". 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.