Jari Aarniolle ja kahdelle Helsingin poliisissa työskennelleelle virkarikossyyte tietolähdetoiminnasta

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta kolmea Helsingin poliisissa työskennellyttä virkamiestä vastaan. Joukossa on Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Syytetyt ovat vastanneet poliisin tietolähdetoiminnasta Helsingissä.

Syyttäjä epäilee, että Helsingin poliisilaitoksessa laiminlyötiin vuosien 2008–2013 aikana tietolähteiden asianmukainen rekisteröinti poliisin henkilörekisteriin.

Asian käsittelyaikataulusta käräjäoikeudessa ei ole vielä tietoa. Käsittelyn aloittamista käräjillä saattaa viivästyttää Helsingin hovioikeudessa parhaillaan käsiteltävä tynnyrioikeudenkäynti.

Syyteharkinta on edelleen kesken entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron, entisen Helsingin poliisikomentajan Jukka Riikosen ja nykyisen poliisipäällikkö Lasse Aapion osalta. Aapio toimi aiemmin apulaispoliisipäällikkönä. Syyteharkinnan arvioidaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Tietolähdetoimintaan liittyvä esitutkinta on ollut laaja: syyttäjän mukaan esitutkintapöytäkirjassa on yhteensä noin 6 000 sivua ja asiassa on kuultu yli 50:tä ihmistä.

Esitutkinta alkoi entisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) tutkintapyynnöstä. Räsänen ryhtyi selvittämään poliisin tietolähteisiin liittyvää toimintaa syksyllä 2013, kun Helsingin huumepoliisiin liittyvät rikosepäilyt alkoivat tulla esiin.

Lue myös:

    Uusimmat