"Poliisit on varmasti löytäneet mun 'yllärin'": Mäkkylän räjähdyksen yksityiskohdat julki – itsetuhoinen, ulosottokierteessä ollut insinööri viritti pommin poliiseja varten

Viritettiinkö poliiseille ansa? Espoon räjähdyksen tutkinnanjohtaja suorassa haastattelussa 8:47
Katso myös video: MTV Uutiset Live haastatteli Mäkkylän räjähdyksen tutkinnanjohtajaa turmapäivän jälkeen.

Itsetuhoinen mies viritti asuntonsa oveen pommiansan poliiseille, teolle ei löytynyt tutkinnassa selkeää motiivia.

Espoon Mäkkylässä toukokuun lopulla tapahtuneelle räjähdykselle ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia, ilmenee poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Poliisin tekemä esitutkinta valmistui tällä viikolla, ja tiedot tulivat julkiseksi eilen. Poliisi pyrki selvittämään muun muassa sitä, miksi 41-vuotias mies oli virittänyt kerrostaloasuntonsa oveen pommiansan poliiseille.

– Mitään selkeästi selitettävää syytä pommille ei ole löytynyt, todetaan esitutkintapöytäkirjassa.

Pommin virittänyt mies löytyi asunnosta kuolleena. Esitutkinnan mukaan hän oli kuollut jo ennen poliisipartion saapumista hänen asuntonsa luokse. Kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Poliisi tutki tapahtumia kolmena murhan yrityksenä. Koska rikoksista epäilty mies on kuollut, asia ei etene syyttäjälle eikä oikeudenkäyntiin.

Espoossa on tapahtunut räjähdys kerrostalossa – kaksi poliisia sai vammoja ja joutui sairaalahoitoon, asukkaat evakuoidaan 2:40

MTV Uutiset oli tapahtumapaikalla turmailtana.

Poliisit ja huoltomies saivat vammoja

Esitutkintapöytäkirjassa tapahtumien kulku käydään läpi yksityiskohtaisesti.

Maanantai-iltana 25. toukokuuta poliisipartio sai tehtävän mennä 41-vuotiaan miehen asunnolle Mäkkylään Ruutikellarintielle. Läheisen tekemän ilmoituksen perusteella miehen epäiltiin olevan kuollut tai vähintään hengenvaarassa.

Espoon Mäkkylässä tapahtunut räjähdys: Poliisit piirittävät kerrostaloa 0:44

Asunnon luokse päästyään poliisit eivät saaneet yhteyttä mieheen. He totesivat käyneensä samanlaisella tehtävällä samassa osoitteessa jo aiemminkin, viime vuoden elokuussa. Silloin mies toimitettiin jatkotutkimuksiin, pöytäkirjassa kerrotaan.

Poliisipartio sai päivystävältä komisariolta luvan mennä asuntoon. Paikalle soitettiin huoltomies, jonka yleisavaimella pohjakerroksen asuntoon mentäisiin.

Oven avaamista varten poliisimiehet sijoittuivat oven kummallekin puolen. Huoltomies oli toisen poliisin takana lähellä rappukäytävään johtavaa ulko-ovea.

Kun toinen poliiseista käänsi avainta lukossa ja raotti ovea vain hieman, oveen kiinnitetty pommi räjähti voimakkaasti. Ovi paiskautui ulospäin käytävälle, ja oven yläosaan tuli reikä pommin voimasta.

Räjähdyksessä ovesta irronneita puunsäleitä lensi toisen poliisin silmiin, ja hän loukkaantui vakavasti. Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan.

Molemmat poliisit sekä huoltomies saivat kuulovaurioita. Poliisin teknisessä tutkinnassa selvisi, että pommin räjähdysaine oli peräisin ilotulitusraketeista.

Kerrostalo evakuoitiin

Räjähdyksen jälkeen poliisi määräsi koko pienkerrostalon evakuoitavaksi. Poliisi epäili, että asunnossa voisi olla lisää ansapommeja.

Asunnon asukasta ei näkynyt ovelta tai ikkunoista katsottaessa. Asunnon turvalliseksi tekemiseksi poliisi muun muassa rikkoi asunnon ikkunan tutkiakseen asuntoa robotilla.

Kun asunto oli lopulta saatu turvalliseksi ja sinne voitiin mennä, löytyi 41-vuotias mies yksiön kylpyhuoneesta kuolleena.

Työttömän insinöörin laskut olivat rästissä

Pommiansan virittäneestä miehestä kävi esitutkinnassa ilmi, että työtön insinööri oli muutaman vuoden aikana ajautunut ulosottokierteeseen.

Imatralla sijaitsevan perintöasunnon yhtiövastikkeet olivat jääneet maksamatta. Mäkkylän asunnon vuokrat ja sähkölaskut olivat rästissä. Ulosottopäätöksiä oli useita, esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan.

Mieheltä oli perätty Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa myös maksamattomia luottokorttisaatavia. Asia ilmenee oikeuden päätöksestä viime joulukuulta.

Toukokuun alussa ulosottovirasto postitti miehelle häätöilmoituksen. Siinä sanottiin, että miehen on muutettava pois asunnostaan viimeistään 27. toukokuuta.

Sosiaalityöntekijä kävi ovella vain tunteja ennen räjähdystä

Toukokuun puolivälissä Espoon kaupungin sosiaalivirkailija lähetti miehelle kirjeen, jossa virkailija kertoi, että hän halusi tulla sairaanhoitajan kanssa miehen luokse kotikäynnille 25. toukokuuta, eli räjähdyspäivänä. Tarkoituksena oli keskustella miehen asumisjärjestelyistä.

Sosiaalivirkailija ja sairaanhoitaja menivät miehen asunnolle räjähdyspäivänä kello 15. He eivät kuitenkaan päässeet asuntoon, vaikka koputtelivat oveen ja ikkunoihin ja ilmoittivat postiluukun kautta saapumisestaan.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan sosiaalityöntekijä olisi kertonut miehelle myös häätöpäivän muutoksesta. Hänen arvionsa mukaan on mahdollista, että mies ei tiennyt häädön siirtyneen viikolla eteenpäin.

Kun miehen asuntoa tutkittiin räjähdyksen jälkeen, löytyi sosiaalivirkailijan lähettämä A4-kokoinen kirje teipillä kiinnitettynä kylpyhuoneen ovesta. Kirjeen tekstiosan päälle oli vedetty iso X-merkki, ja alaosaan oli kirjoitettu "NOPE".

Pommi oli tarkoitettu poliisipartiolle

Esitutkintapöytäkirjassa poliisi kertoo, että mies oli elossa vielä kello 15, kun sosiaalitoimi kävi hänen ovellaan. Poliisitoiminnan alkaessa kello 19:n jälkeen mies oli jo kuollut.

Tutkinnan mukaan oveen viritetty pommi oli tarkoitettu poliisipartiolle, joka saapui tarkastamaan hänen vointiaan. Poliisin mukaan asia käy ilmi hänen lähettämistään sähköposteista.

Kolme päivää räjähdyksen jälkeen mieheltä tuli viivästetty sähköpostiviesti hänen läheiselleen.

– Poliisit on varmasti löytäneet mun "yllärin" oven takaa, mies kirjoitti viestissään.

Räjähdyspäivänä mieheltä tuli kaksi viestiä

Mies oli jo räjähdyspäivän iltana lähettänyt kaksi viivästettyä viestiä läheisilleen. Viesteissä mies kirjoitti, ettei ole enää elossa. Hän kertoi myös harkinneensa itsemurhaa yli puolentoista vuoden ajan.

Mies sanoi viesteissä, ettei hän ole edes yrittänyt hakea töitä. Hän kertoi myyneensä omaisuuttaan ja käyttäneensä rahat elämiseen.

Ensimmäinen viivästetty sähköpostiviesti lähetettiin räjähdyspäivänä kello 18 ja toinen kello 21. Ensimmäisen viestin seurauksena miehen läheinen soitti hätäkeskukseen, ja poliisipartio sai tehtävän mennä miehen asunnolle.

Esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan miehen tienneen ensimmäisen viestinsä johtavan siihen, että poliisi tulee selvittämään hänen vointiaan.

Lue myös:

    Uusimmat