Luotiliivimies räiski asunnossa ja yritti lopuksi piiloutua hellan taakse – näin eteni Järvenpään piiritystilanne, jonka aikana asunnosta kajasti outoa sinistä valoa

0:45

Syyttäjä vaatii vähintään kuuden vuoden vankeusrangaistusta miehelle, joka aiheutti suuren poliisioperaation Järvenpäässä viime joulukuussa. Luotiliiveihin sonnustautunut mies riehui ja ammuskeli asunnossa, eikä totellut poliisin käskytystä. Mies saatiin lopulta hallintaan poliisikoiran avulla.

Syyttäjän mukaan mies syyllistyi muun muassa murhan yritykseen, sillä osa hänen ampumistaan laukauksista tuli asunnon ulko-oven lävitse ja oli lähellä osua asunnon edustalla olleisiin poliiseihin. Osa laukauksista osui myös naapuritalon seinään.

Syytteen myötä tapauksen esitutkintamateriaali on tullut julkiseksi. Siitä selviää, miten kiinniottoon päättynyt poliisioperaatio eteni hetki hetkeltä.

Tytär oli huolissaan

Kaikki sai alkunsa sunnuntai-iltana 1. joulukuuta. Hätäkeskukseen tuli puhelu naiselta, joka oli huolissaan isästään. Nainen kertoi nähneensä isäänsä kaksi päivää aiemmin ja kertoi, että mies oli tuolloin sonnustautunut luotiliiveihin ja varustautunut pistoolilla.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että nainen oli huolissaan isänsä henkisestä voinnista. Isä oli käyttäytynyt sekavasti ja tytärtä oli pelottanut isänsä seurassa.

Hätäpuhelun aikaan nainen tiesi isänsä olevan entisen naisystävänsä asunnolla Järvenpäässä. Poliisi saapui rivitalon pihaan pian kolmen partion voimin. Mukana oli myös poliisikoira.

Poliisit eristivät alueen ja yrittivät saada puheyhteyden mieheen. Koska miehen puhelin oli kiinni, poliisit huusivat. Asunnosta ei kuitenkaan vastattu, vaan siellä lähinnä rymistiin, kolistiin ja ölistiin.

Sitten asunnossa ammuttiin useampi laukaus.

Yksi poliiseista seisoi asunnon etuoven lähellä ja kuuli, miten luodit viuhuivat hänen ohitseen. Mies oli ampunut oven läpi kolme laukausta.

Paikalle hälytettiin lisää miesvoimaa. Asunnossa olevaan mieheen yritettiin edelleen saada yhteyttä, mutta turhaan.

Hämmentäviä välähdyksiä ja karjuntaa

Piiritystilanne kesti kaikkiaan yli viisi tuntia.

Yksi paikalla olleista poliiseista kertoi välikohtauksen jälkeen, että laukausten jälkeen asunnosta kuului rikkomisen ääniä ja huutoa jopa parin tunnin ajan. Poliisin mukaan mies huusi ja karjui, mutta hänestä ei saanut selvää.

Välillä asunnosta kajasti välkehtivää sinistä valoa muutama sekunti kerrallaan. Poliisille välkkeestä oli tullut mieleen sähköisku. Samaa kertoi toinen paikalla olleista poliiseista.

Toisen mukaan välkkeen aikaan asunnosta kuului kovaa karjuntaa.

Hämmentävä episodi sai päätöksensä aamuneljän aikaan, kun asunnon ovi murrettiin ja poliisikoira päästettiin sisään asuntoon. Koira tarrasi kiinni mieheen ja hänet pidätettiin.

Asunnosta löydettiin myöhemmin revolveri ja kaksi pistoolia. Patruunoita miehellä oli yli 800. Aselupia hänellä ei ollut.

Hatarat muistikuvat

Kuulusteluissa mies ei osannut juurikaan selittää käytöstään. Hän toisteli sitä, ettei olisi missään nimessä ampunut, mikäli olisi tiennyt poliisin olevan asunnon ulkopuolella. Hän ei myöskään muistanut syytä siniselle valonvälkkeelle.

Miehen omat muistikuvat tapahtumista olivat hatarat. Syy ei poliisin esitutkintapöytäkirjasta suoraan selviä, sillä asiaa käsittelevät kohdat on salattu. Esitutkintapöytäkirjasta on kuitenkin muuten pääteltävissä, että mies ei ollut tapahtumien aikaan täysissä voimissaan.

Kuulusteluissa mies kertoi, että hänet oli pahoinpidelty aiemmin tapahtumapäivänä. Mies ei halunnut avata asiaa poliisille sen enempää, mutta kertoi, ettei väkivallan vuoksi ollut uskaltanut mennä omaan asuntoonsa.

Hän oli päättänyt piiloutua entisen naisystävänsä asuntoon. Turvakseen hän oli rahdannut mukanaan kasseja, joissa oli aseita ja patruunoita.

Harhakuvitelmia

Ammuskelemaan hän oli kertomansa mukaan päätynyt siksi, että luuli pahoinpitelijöidensä tunkeutuvan asuntoon. Mies kertoi pelänneensä kovasti. Hänen mukaansa hänen ei ollut tarkoitus satuttaa ketään.

Poliisi oli piiritysoperaation aikana heittänyt asunnon makuuhuoneen ikkunan läpi matkapuhelimen ja yrittänyt soittaa siihen useita kertoja, jotta mies vastaisi ja tämän kanssa päästäisiin puhumaan asiasta.

Mies ei ollut kertomansa mukaan vastannut, sillä hän oli kuvitellut, että joku oli yrittänyt laittaa makuuhuoneeseen myrkkykaasua. Hän oli sen sijaan sulkenut huoneen oven.

Miehen harhakäsityksistä kertoo myös se, että hän oli kertonut entiselle naisystävälleen ampuneensa keittiössä, sillä oli kuvitellut, että tiskikoneen takana on joku, joka haluaa pahoinpidellä hänet.

Lopulta mies oli yrittänyt paeta hellan taakse. Esitutkintamateriaaliin kuuluvista kuvista näkyy, että hellaa on revitty paikoiltaan. Mies aiheutti muutenkin mittavia tuhoja asunnossa riehuessaan. Mies oli aiheuttanut käytöksellään muun muassa vesivahingon, ilmeisesti keittiössä ampuessaan.

Oikeus antoi välituomion, mielentila tutkitaan

Tapaus on parhaillaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden puitavana.

Syyttäjä on vaatinut miehelle rangaistusta murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta, vaaran aiheuttamisesta ja törkeästä vahingonteosta. Murhan yritys -nimikkeet liittyvät siihen, että syyttäjä katsoo miehen yrittäneen tappaa asunnolle saapuneita poliiseja ampuessaan asunnossa.

Syyttäjän mukaan miehen tulisi saada vähintään kuuden vuoden vankeusrangaistus.

Käräjäoikeudesta kerrotaan, että asiassa on annettu välituomio, joka on syyksilukeva. Oikeus on siis katsonut miehen syyllistyneen ainakin osaan syytteissä kuvatuista teoista.

Välituomiolla mies on määrätty mielentilatutkimukseen. Asia käsitellään loppuun sen valmistuttua, eli oikeus ottaa vasta myöhemmin kantaa siihen, määrätäänkö miehelle rangaistus.

Jos miehen katsotaan olleen teon aikaan syyntakeeton, rangaistusta ei määrätä. Syyntakeettomuus tarkoittaa sitä, ettei mies ole teon aikaan kyennyt ymmärtämään tekonsa luonnetta ja sen seurauksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja