Poliisin esitutkintamateriaali valottaa, miten Porvoota järkyttänyt perhesurma tapahtui: Suruviestiä vienyt poliisipartio löysi asunnosta naisen ja lapsen ruumiit

3:36
Katso myös: Näin perheväkivaltaan voi yrittää puuttua – asiantuntija kannustaa uhreja pyytämään apua.

Poliisin esitutkintamateriaali valottaa, miten Porvoon viime marraskuisen perhesurman tapahtumat etenivät. 

Porvoota järkyttänyt perhesurma tapahtui 18. marraskuuta viime vuonna.

Vuonna 1993 syntynyt mies kävi ensin avovaimonsa kimppuun ja surmasi sitten kouluikäisen lapsensa perheen yhteisessä kodissa. Tämän jälkeen mies ajoi autolla Helsinkiin ja törmäsi pysäköidyn kuorma-auton perään. Mies kuoli tapahtumapaikalle.

Perhesurma valkeni viranomaisille, kun poliisit veivät perheelle suruviestiä miehestä.

Tapauksen esitutkinta on nyt valmistunut. Esitutkinnan päättymisen myötä on tullut julkiseksi poliisin keräämä esitutkinta-aineisto. Asia ei tule etenemään syyttäjälle tai oikeuteen, sillä rikoksista epäilty mies on kuollut.

Esitutkinnan valmistumisesta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Näin tapahtumat selvisivät

Karu tapahtumasarja alkoi esitutkintamateriaalin perusteella valjeta poliisille 18. marraskuuta hieman ennen kello kahdeksaa aamulla, kun hätäkeskus sai ilmoituksen pysäköityyn kuorma-autoon törmänneestä henkilöautosta Helsingissä.

Onnettomuuspaikalta löydettiin pahoin ruttaantunut pieni Peugeot, ja sen ratista vuonna 1993 syntynyt mies.

Poliisi lähti viemään suruviestiä kuolemasta miehen perheelle Porvooseen, mutta kotiovella poliisit huomasivat, että asunnon oven kahva oli verinen. 

Päivystävä komisario määräsi, että poliisit tarkastavat asunnon.

Asunnosta löydettiin kaksi ruumista: kuolleen miehen avovaimo ja pariskunnan yhteinen poika. Kummassakin oli selkeitä väkivallan merkkejä.

Mies katosi edeltävänä iltana

Tutkinnassa poliisi kuulusteli perheen lähipiirin. Ääneen pääsivät ystävien lisäksi muun muassa vanhemmat ja muita perheenjäseniä.  

Esitutkinnassa selvisi, että perhesurmaa edeltävänä päivänä miehen avovaimo oli huolestunut miehensä käytöksestä. 

Mies oli voinut huonosti ja lähtenyt perheen yhteisestä kodista kertomatta minne. Avovaimo epäili, että mies oli itsetuhoinen ja pyysi tuttavan apuun. 

Mies löydettiin illalla Porvoon Linnamäeltä. Poliisin esitutkinnassa selvittämän perusteella mies sanoi löytäjälleen "huff huff", mutta ei muuten puhunut mitään. Mies toimitettiin kotiinsa.

Viesti esimiehelle

Miehen katoamistemppua seuraavana aamuna avovaimon puhelimesta lähetettiin tekstiviesti ennen aamuseitsemää.

Viestin sisältö on poliisin esitutkintamateriaalista salattu. Poliisin mukaan puhelimessa oli kuitenkin suojakoodi, eikä puhelimessa tai sen ympärillä ollut verijälkiä. 

Alle puolta tuntia myöhemmin pieni henkilöauto nähtiin ajamassa päin punaisia Porvoossa, noin kilometrin päässä perheen kotoa. Autoa kuljetti pörrötukkainen mies.

Noin puoli tuntia tämän jälkeen hätäkeskus sai puhelun kolarista Helsingin Kyläsaarentiellä. 

Esitutkintamateriaalin perusteella poliisi siis epäilee, että henkirikokset tapahtuivat pian tekstiviestin lähettämisen jälkeen.

Tutkinnan tulokset

Avovaimo löydettiin yövaatteissa parisängyn vierestä. Naisen vartalossa oli runsaasti teräaseella tehtyjä vammoja.

Pariskunnan poika löydettiin omasta sängystään makuulta. Myös pojasta löydettiin useita pistohaavoja.

Teknisessä tutkinnassa poliisi määritteli tekoaseeksi sahalaitaisen leipä- tai keittiöveitsen, joka löydettiin naisen ruumiin vierestä. 

Poliisin johtopäätösten mukaan mies hyökkäsi ensin avovaimonsa kimppuun ja sen jälkeen pojan kimppuun. Miehen uskotaan kuitenkin vielä palanneen tämän jälkeen pahoinpitelemään avovaimoaan. 

Poliisin mukaan tekotapa osoittaa päättäväisyyttä. 

Yllätys lähipiirille, vaikka miestä pidettiin erikoisena

Polisiin kuulustelemat läheiset eivät osanneet nimetä perhesurmalle mitään selkeää syytä, sillä pariskunta oli vaikuttanut tapahtumia ennen onnelliselta. 

Lähipiirissä miestä oli kuitenkin pidetty hieman omalaatuisena, ja hän oli esitutkintamateriaalin perusteella kärsinyt mahdollisesti jonkinlaisista henkilökohtaisista ongelmista ennen marraskuun tapahtumia.

Mies oli tapahtuman aikaan työtön, ja nainen vastasi perheen elatuksesta ja pääasiassa pariskunnan pienen lapsen hoitamisesta.

Lähipiirin mukaan mies oli joogasta ja vaihtoehtolääketieteestä innostunut "hippi". Erään ystävän mukaan mies oli hurahtanut myös valeuutisiin ja salaliittoteorioihin, jotka liittyivät muun muassa koronatautiin ja 5G-verkkoihin. Mies piti länsimaalaista valtamediaa propagandan välineenä.

Mies oli lähipiirin mukaan myös käyttäytynyt aiemmin joissain tilanteissa hieman erikoisesti.

Miestä ei kuitenkaan pidetty millään tavalla vaarallisena, eikä myöskään nainen ollut tällaista huolta läheisilleen ilmaissut. Naisen parhaan ystävän mukaan nainen oli silti pohtinut eroa miehestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja