George Floydin kuolemaan johtavat hetket tallentuivat videolle, mutta sekään ei ehkä riitä tuomaan tuomiota poliisille – "Tiedän, kuinka hankalaa poliisien tuomitseminen on"

3:09
Tästä videosta kaikki sai alkunsa - George Floyd kuoli poliisin pidätyksessä 25. toukokuuta.

Vaikka tummaihoisen George Floydin kuolema tallentui videolle, asiantuntijat uskovat, että oikeudenkäynnissä tullaan käymään vielä tiukka vääntö johtuen ruumiinavauksen tuloksista.  

Minneapoliksen poliisivoimissa 18 vuotta työskennellyttä Derek Chauvinia syytetään tällä hetkellä toisen asteen murhasta ja taposta. Kyseessä on maailmaa puhuttanut tummaihoisen George Floydin kuolema 25. toukokuuta. 

Poliisina toiminut Chauvin piti polveaan Floydin niskan päällä pidätystilanteessa yli kahdeksan minuutin ajan. Videolla kuulee, kuinka Floyd anelee poliisia löysäämään otetta, jotta voisi hengittää. Floyd kuitenkin menehtyi tuntia myöhemmin sairaalassa.  

Tapausta on tarkoitus tulla käsittelemään jo vielä kesäkuussa Hennepinin käräjäoikeudessa.  Oikeustieteen professori Paul Butler Georgetownin yliopistosta kirjoittaa Washington Post -lehdessä, että syyttäjä tulee kohtaamaan merkittäviä haasteita. 

– Entisenä liittovaltion syyttäjänä tiedän hyvin, kuinka hankalaa poliisien tuomitseminen on, Butler toteaa kirjoituksessaan. 

Hän mainitsee, että Yhdysvalloissa on jopa sata poliisiupseeria saanut murhasyytteen liiallisesta voimankäytöstä vuodesta 2005 lähtien. Suurin osa syytetyistä kuitenkin hylättiin tai heidät vapautettiin. 

– Jopa silloin, kun valamiehistö on vakuuttuneita rikoksesta, he ovat usein haluttomia tuomitsemaan, koska heidän mielestään on epäreilua rangaista poliiseja virheistä heidän yrittäessään tehdä työtään, Butler perustelee. 

Mihin Floyd lopulta kuoli? 

Floydin tapausta tulee mutkistamaan se, mihin hän lopulta virallisesti kuolikaan, koska Floydin ruumiinavauksesta on tehty kaksi eri raporttia. 

CNN kertoo, että riippumattoman lääketieteellisen ruumiinavauksen mukaan Floyd kuoli tukehtumiseen jatkuvasta paineesta, kun poliisit puristivat hänen kaulaansa ja selkäänsä pidätyksen aikana.  

Oikeustieteellisen ruumiinavauksen raportissa vuorostaan tukehtumista ei mainita, vaan kuolinsyyn katsotaan olevan sydänkohtaus.

Hennepinin läänin mukaan Floydin ruumiista löydettiin fentanyyli nimisen opioidin ja metamfetamiinin jäämiä. Huumeiden määristä ei kuitenkaan ole julkisuudesta esitetty tarkempaa tietoa tai arviota, kuinka merkittävästi ne olisivat saattaneet vaikuttaa Floydin kuolemaan. 

Myös riippumattoman lääketieteellisen ruumiinavauksessa mainittiin Floydin kärsineen sydänsairaudesta ja tämän käyttäneen hiljattain huumeita. 

– Sillä, oliko hän päihtynyt tai oliko hänellä lääkkeitä kehossaan, ei ole merkitystä kuoleman syylle, joka on murha, Floydin perheen asianajaja Antonio Romanucci kommentoi CNN:lle

Puolustus ja syyttäjä vetoavat asiantuntijoihin

Oikeustieteen professori Ted Sampsell-Jones Mitchell Hamlinen lakikoulusta arvioi The Dispatch –verkkojulkaisussa, että huumejäämät tulevat vaikuttamaan oikeudenkäyntiin.  

Professori uskoo syyttäjän kutsuvan lääketieteen asiantuntijoita, jotka katsovat Chauvinin teon ja Floydin terveyden tilan johtaneen miehen kuolemaan. 

– Puolustus tulee vuorostaan kutsumaan asiantuntijoita, jotka katsovat Floydin kuolemaan johtaneen sydänkohtauksen saaneen alkunsa ennen kuin poliisi aloitti voimankäytön ja täten Floydin kuolema oli väistämätön, Sampsell-Jones kirjoittaa. 

Päivitetty 4.6. klo 13:42 Korjattu viimeinen sitaatti. 

Päivitetty 4.6. klo 14:13 Korjattu amfetamiini metamfetamiiniksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja