Poliisin dopingratsia käynnisti sanasodan – venäläiset syyttävät provosoinnista, ampumahiihtopomoilta tyly vastaus

Norjalaisen NRK:n mukaan Kansainvälinen ampumahiihtoliitto kiistää tienneensä venäläiseen Alekandr Loginoviin kohdistuneesta poliisiratsiasta etukäteen.

Keskustelu on käynyt kuumana sen jälkeen, kun Italian poliisi teki yllätysratsian venäläisen ampumahiihtäjän Aleksandr Loginovin majoitustiloihin lajin MM-kisoissa lauantaina.

Poliisi iski yllättäen Loginovin ja tämän joukkuetoverin majapaikkaan varhain lauantaiaamuna vain joitain tunteja ennen miesten viestihiihdon alkua. Loginov kertoi poliisin vieneen muun muassa hänen puhelimensa ja tietokoneensa tutkittavaksi. Ratsian tuloksista ei ole toistaiseksi herunut lisätietoja.

Myös Loginovin valmentaja Aleksandr Kasperovits päätyi poliisin juttusille. Mediatietojen mukaan valmentajan epäillään akkreditoituneen Anterselvan MM-kilpailuihin jonkun toisen henkilötiedoilla, mikä herätti epäilyksiä.

Loginov osallistui ratsian jälkeen lauantain viestiin, jossa Venäjän joukkue sijoittui neljänneksi. Hän sen sijaan vetäytyi sunnuntain massalähtökilpailusta.

Loginov on aiemmin jäänyt kiinni urheilussa kielletyn aineen, epon käytöstä vuonna 2013, kärsi kahden vuoden kilpailukiellon.

Kansainvälinen liitto vastasi venäläisille

Venäläismediassa on tapauksen jälkeen esitetty väitteitä, joiden mukaan Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU olisi poliisioperaation takana.

NRK kertoi aiemmin, että Italian poliisin asiakirjoissa olisi ollut IBU:n antiopingvastaavan Sarah Fussek-Hakkaraisen nimi. Lajin etiikkaa valvovan Biathlon Integrity Unitin (BIU) päällikkö Alex Marshall ei halunnut kommentoida tapausta. Hän korosti, että kyseessä on poliisitutkinta ja kertoi liiton tekevän yhteistyötä poliisin kanssa. BIU on kansainvälisen liiton alainen itsenäinen toimija.

NRK:n mukaan Venäjän ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Vladimir Dratshev syyttää tapaukseen liittyen IBU:a provosoinnista. 

– Olemme valmiita keskusteluun, emme konfliktiin.

IBU:n suunnasta venäläiskommentteihin on suhtauduttu penseästi. Hallituksen jäsen Tore Böygard otti tiistaina kantaa asiaan ja sanoi NRK:lle, ettei liitolla ollut mitään tekemistä Loginovin tapauksen kanssa, vaan Italian poliisi toimi itsenäisesti.

– Doping on Italiassa kriminalisoitu. Siksi kyse on puhtaasti poliisitutkinnasta. IBU:lla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. En tiedä, mitä Venäjän media kertoo asiasta tänään.

Myös liiton puheenjohtaja Olle Dahlin vakuutti liiton seisovan BIU:n takana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.