Mainos

Poliisi: Suomessa satojatuhansia autoja, joissa kaikki asiat eivät ole kunnossa

23:36

Poliisi on saanut kokeilukäyttöön automaattisia kameroita, jotka paljastavat katsastamattomat, vakuuttamattomat tai varastetut autot tai rekisterikilvet.

Valvontatyön tekee tietokoneohjelma, joka poimii kaikki kameran kuvaamien autojen rekisteritunnukset.

Jos etsittävä rekisteritunnus on poliisin tietokannassa, se paljastuu välittömästi poliisiauton näytöltä. Poliisi arvioi, että Suomessa on satoja tuhansia autoja, joiden asiat eivät ole kunnossa.

Vaikka automaattikamera on nopea, vielä toistaiseksi pullonkaula on se, että nyt voi kulua parikin viikkoa ennen kuin etsinnässä olevat autot ovat poliisin tietokannassa.

Valvonta paljastaa usein muutakin

Poliisi uskoo uusien kameroiden parantavan liikenneturvallisuutta, sillä katsastamattoman tai varastetun auton ratissa on usein rattijuoppo tai kuljettaja, jolla ei ole voimassa olevaa ajokorttia.

Vanhempi konstaapeli Timo Vihervaara Sisä-Suomen poliisista ei kehu niinkään laitteiston nopeutta vaan sitä, että autopartiossa oleva poliisi saa keskittyä muuhun.

– Voidaan kiinnittää paljon enemmän huomiota muihin asioihin kuin siihen rekisterikilpeen eli kone tekee paljon sellaista työtä, mitä tällä hetkellä on jouduttu käsin naputtamaan. Nyt kone kertoo automaattisesti, jos liikenteessä olevassa autossa on jotain epäilyttävää.

Vakuutusyhtiöiden rahoilla alkuun

Kokeilun rahat tulevat liikennevakuutuksia myyvien yhtiöiden lahjoituksena, jonka toivotaan myös poikivan hyötyä vakuutusyhtiöille.

– Ilman muuta tarkoituksena on myös se, että saamme esimerkiksi vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja ja niiden korvausmenoa laskettua. Vuosittain menee noin kolme miljoonaa euroa pelkästään näiden ajoneuvojen aiheuttamiin vahinkoihin, sanoo johtaja Janne Jumppanen Liikennevakuutuskeskuksesta. Lahjoitussumma on 140 000 euroa.

Automaattilaitteisto ei katso kansallisuutta. Kunhan rekisterikilpi vain on poliisin tietokannassa, on yhdentekevää, minkämaalaisessa autossa se on.

Kehuja myös autoilijoilta

Poliisin kameravalvonta ei aina saa välttämättä kehuja autoilijalta. Tässä tapauksessa ratin takaa löytyy suopeutta.

– Mielestäni on erittäin hyvä, että saadaan varastetut autot ja epäkuntoiset autot tien päältä pois, sanoo Unto Pesonen. Hän oli juuri haastatteluhetkellä menossa tekemään poliisille rikosilmoitusta autoonsa kohdistuneesta ilkivallasta.

Toinen autoilija, Ari Ovaska, taas viittaa veronsa maksamattomiin autoilijoihin:

– Jos itse yrittää hoitaa asiat ja joku toinen ei hoidakaan, on siinä mielessä ihan hyvä, että tällaiset sitten saataisiin pois liikenteestä.

Suomen poliisi huomauttaa hieman ylpeänä, että Ruotsissakaan ei ole vielä rekisterikilpiä vauhdissa lukevia automaattijärjestelmiä, vaikka liikennepoliisin määrärahat ovat paljon suuremmat. Britanniassa laitteita on ollut jo vuosia, mutta niitä perustellaan enemmänkin terrorismin vastaisella taistelulla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.