Poliisilta uutta tietoa Kiilopäällä kadonneesta vaeltajasta – helikopterit ja moottorikelkat haravoivat tunturialuetta

Lapin poliisilaitos etsii edelleen kadonneeksi henkilöksi ilmoitettua naista Kiilopäällä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Lapin poliisin rikoskomisario Esa Harju sanoo, että kadonnut noin 60-vuotias nainen on nähty viimeisimmän kerran viime perjantaiaamuna. Naisen oli nähnyt viimeisimmän kerran tämän hiihtomatkalla ollut vaelluskumppani, kun kaksikko oli erkaanut toisistaan. Kaksikko oli tiettävästi matkalla Kiilopään tunturin laelle. 

Harju kertoo, että kadonneella naisella oli kaksi mahdollisuutta, joko seurata vaelluskumppania tai hiihtää suoraan Kiilopäälle. Vaelluskumppani oli edennyt seuraavalle majoituspaikalle, jonne 60-vuotias nainen ei ikinä tullut. 

Seuraavana päivänä vaelluskumppani hiihti Kiilopäälle, sillä ajatteli, että ystävä olisi hiihtänyt suoraan sinne. Ystävää ei löytynyt sieltäkään. Vaelluskumppani sai ystävänsä kiinni viestitse. Nyt kateissa oleva nainen oli kirjoittanut lauantaina hieman ennen puoltapäivää, että tulee perässä.

– Mitään hätää tai katoamiseen viittaavaa ei siinä vaiheessa niissä viesteissä ollut, Harju sanoo.  

Harju kertoo, että kaksikon suunnitelmien mukaan tarkoituksena ei ollut vaeltaa koko aikaa yhdessä.

Poliisi on tehnyt maastoetsintää sunnuntaista lähtien yhdessä Lapin Pelastuslaitoksen ja Lapin rajavartioston kanssa, mutta huono sää on vaikeuttanut etsintöjä. Etsintöjä on suoritettu helikoptereilla ja moottorikelkoilla.

Harju arvioi, että etsintäalue on kokonaisuudessaan sadan neliökilometrin luokkaa ja että korkeuserot alueella ovat huomattavia. 

– Se, että nainen löytyisi elossa, sen todennäköisyys on hyvin pieni, valitettavasti, Harju sanoo. 

Kateissa 60-vuotias kokenut hiihtäjä

Kadonnut on noin 60-vuotias kokenut hiihtäjä. Naisella on mukanaan hiihtämiseen tarvittavat varusteet, makuupussi ja makuualusta sekä 30-40 litran reppu. Hänellä on yllään tummat housut, vaalea takki ja puna-valkoinen pipo. Mukana repussa on myös vaihtovaatetta.

Poliisi sai tiedon kadonneesta henkilöstä naisen ystävältä, jonka kanssa tämä oli pitänyt yhteyttä vaeltamisen etenemisestä. Ystävä teki ilmoituksen poliisille, kun kadonnut ei saapunut suunniteltuun aikaan Kiilopäälle, kertoo Lapin poliisilaitos.

UKK-puisto on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto ja se sijaitsee Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella.

Lapin poliisilaitos pyytää edelleen havaintoja yksin vaeltavasta naisesta viikonlopun aikana liikkuneilta Ruijanpolun lähialueella (Tammukkalampi, Suomunruoktu, Kiilopää). Kaikki havainnot pyydetään ilmoittamaan poliisille soittamalla hätänumeroon 112.

Jos henkilö katoaa, toimi näin! 0:48
Ohjeet tiivistetysti: Jos henkilö katoaa, toimi näin!

Lue myös:

    Uusimmat