Poliisille vakava huomautus turvapaikanhakijan itsemurhayritykselle vitsailleesta viestistä – ”Kelvottomalta yritykseltä näytti”

Poliisihallitus tiedotti alkuviikosta yhden poliisin saaneen vakavan kirjallisen huomautuksen ja useiden työnohjausta liittyen siihen, että Poliisit-nimisessä Facebook-ryhmässä käytiin epäasiallista ja rasistista keskustelua myös poliisin palveluksessa olevien virkamiesten toimesta.

Huomautuksen saanut vanhempi konstaapeli Pohjanmaalta kirjoitti ryhmään kommentin ulkomaalaisen turvapaikanhakijan itsemurhayritykseen liittyvään uutiseen.

– Joo, kyllä toi niin kelvottomalta yritykseltä näytti, että ihan en usko, että olisi loppuun asti mennyt... Mutta viesti meni varmasti Rasmuksessa perille. En ole uskaltanut edes vilkaista.

Rasmuksella vanhempi konstaapeli viitannee Facebookissa toimivan RASMUS-verkostoon, joka kertoo toimivansa rasismia ja muukalaispelkoa vastaan. Miehen kommentti oli vastaus tekstiin, jonka kirjoittaja oli kommentoinut itsemurhayritystä tekstillä.

– Edes tota ne ei osaa…

MTV Uutiset selvitti vuonna 2016 poliisin tekemiä rikoksia ja niiden kurinpidollisia seuraamuksia. Juttu jatkuu videon alla.

Kymmenelle poliisille potkut – tässä syyt 2:24

"Näyttää pahemmalta kuin on tarkoittanut"

Pohjanmaan poliisilaitoksella asiaan suhtauduttiin asiaa tutkiessa asiakirjojen perusteella vakavasti.

– Tällä perusteella voi olla, että kirjoittelusta vedetään johtopäätöksiä siitä, että miten te poliisimiehenä suhtaudutte turvapaikanhakijoihin ja virkaa hoitaessanne otatte heidän asemaan liittyvät seikat huomioon. Lisäksi olette kommentoineet yleisesti herkkänä ja vakavana asiana pidettävää itsemurhayritystä tavalla, jonka voi epäillä antavan teistä välinpitämättömän ja tunteettoman kuvan itsemurha-asioihin, joiden ehkäisy ja estäminen sekä tällaisten asioiden parissa työskentely on yksi osa poliisin ammattia. Tämä voi olla omiaan heikentämään poliisin arvoa.

Vastineessaan vanhempi konstaapeli myöntää, että hänen harkintansa tämän yksittäisen kommentin osalta petti. Hän oli osallistunut ryhmässä moniin keskusteluihin, joissa ei ollut huomauttamista.

– On totta, että ulkopuolisen silmään se näyttää etenkin kirjoitettuna pahemmalta kuin kirjoittaja on tarkoittanut, hän totesi.

Poliisilaitos katsoikin, että varoitukselle ei ollut tarvetta.

– Poliisilaitos katsoo, että selvityksenne perusteella olette mieltäneet toimineenne kirjoituksellanne asiattomasti ja suhtaudutte tähän seikkaan asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Poliisilaitos uskoi, että vaaraa vastaavan toimistumiseen ei ole, joten se päätti antaa miehelle varoituksen sijaan huomautuksen.

”Minkä värinen on Smurffi, jos sitä kuristetaan”

Toisessa Pohjanmaalla tulleessa asiassa poliisi oli tiedustellut kärkkäästi, minkä värinen on valkoinen ihminen ja miten ihonvärien rajat pitäisi määritellä. Viesti päättyi kärjekkääseen loppukaneettiin.

– Entä ne, jotka ovat niin mustia, että ovat melkein sinisiä? Mihin kategoriaan ne laitetaan? Entä minkä värinen on Smurffi, jos sitä kuristetaan?

Tähän viestiin tyydyttiin reagoimaan työnjohdollisella keskustelulla, jossa muistutettiin, että poliisimiehen tulee pidättäytyä julkaisemasta viestejä, joista voidaan tulkita tämän arvottavan ihmisten ihonväriä tai arvoa sopimattomalla tavalla.

Onko sopivaa sanoa ”Stadin revityin laku”?

Aineistosta kävi ilmi myös eräs Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli, joka oli kommentoinut Facebook-ryhmään ”Stadin revityimmällä lakulla on keulinu jo aiemminkin. Liekö Megadethkin rasistibändi”.

Kommentti koski Mustan Barbaarin eli James Nikanderin esiintymistä julkisuudessa, liittyen todennäköisesti selkkaukseen Qstock-tapahtumassa. Vanhempi konstaapeli kertoi itse poliisilaitokselle vastineessaan viitanneensa Nikanderin aiempiin väitteisiin Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvonnasta. Hän kertoi ”Stadin revityimmän lakun” olevan Nikanderin itsestään käyttämä lempinimi, eikä hän mielestään ollut käyttänyt sitä halventamistarkoituksessa.

Itä-Suomen poliisissa oltiin kuitenkin sitä mieltä, ettei kuvattu kieli ole sopivaa poliisille, vaikka hän ei toiminutkaan virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

– [Vanhempi konstaapeli] on kuitenkin käyttänyt krjoituksessaan Nikanderista sanontaa ”Stadin revityin laku”. Laku sana vittaa Nikanderin ihonväriin. Vaikka Nikander käyttää itsestään tätä ilmaisua, niin kyseisen ilmaisun käyttämistä ei lähtökohtaisesti voida pitää sopivana virkamiehelle eikä etenkään poliisimiehelle.

– Yllä mainitun johdosta poliisilaitos kiinnittää [vanhemman konstaapelin] huomiota niihin tässä ratkaisussa mainittuihin sananvapautta koskeviin rajoituksiin, jotka koskevat erityisesti poliisimiehiä.

Yksi vakava huomautus, viisi työnjohdolliseen ohjaukseen

Työnjohdollisia ohjauksia tehtiin Helsingin poliisilaitoksella kolme, Itä-Suomessa yksi ja Pohjanmaalla yksi. Lisäksi Pohjanmaan poliisilaitoksen virkamies sai vakavan kirjallisen huomautuksen.

Pohjanmaan ja Itä-Suomen tapauksia käsiteltiin aluksi virkamiesoikeudellisessa menettelyssä, mutta lopulta ainoastaan toista Pohjanmaan poliisilaitoksen virkamiehistä katsottiin tarpeelliseksi ojentaa vakavalla huomautuksella. Tämän takia niistä oli tehtyä asiakirjat, joihin uutisen tiedot perustuvat. Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että heillä ei ole kirjallisia asiakirjoja tapaukseen liittyen, sillä tapaukset käsiteltiin alusta lähtien työnjohdollisessa ohjauksessa.

Poliisien Facebook-ryhmässä käydyt keskustelut tulivat ilmi ensimmäisenä Long Playn aihetta käsitelleessä artikkelissa.

Jutussa lainattuja viestejä on editoitu kirjoitusvirheiden poistamiseksi.

Juttua ja otsikkoa korjattu 22.2. kello 11.52: Jutussa ollut sitaatti "Edes tota ne ei osaa..." oli viesti, johon huomautuksen saanut poliisi kommentoi, ei hänen oma kommenttinsa.

Lue myös:

    Uusimmat