Mainos

Poliisille lisävaltuuksia turvatarkastuksiin, tarvittaessa apuun huumekoira – "Erityisen hyvä tähän maailmantilanteeseen"

Poliisi saa tänään laajemmat valtuudet tehdä turvallisuustarkastuksia tapahtumissa. Poliisi voi tästä päivästä eteenpäin tehdä nykyistä kattavampia turvallisuustarkastuksia erityistä suojelua tai valvontaa edellyttävissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Poliisi voi tilanteen vaatiessa kohdistaa turvallisuustarkastuksen tilaisuus- ja tapahtumapaikoilla myös tilaisuuden järjestämisalueella olevaan henkilöön.

Tarkastusoikeutta ei siis enää rajata ainoastaan tilaisuuteen saapuviin, sieltä poistuviin ja tilaisuuden järjestämispaikan tai majoitustilojen välittömässä läheisyydessä oleviin henkilöihin.

Lisäksi poliisimiehellä on jatkossa tilanteen välttämättä edellyttäessä oikeus tarkastaa henkilö paitsi vaaraa aiheuttavien esineiden ja aineiden varalta, myös sen varmistamiseksi, ettei henkilöllä ole hallussaan sellaisia esineitä tai aineita, joiden hallussapito tilaisuudessa on muuten laissa tai lain nojalla kielletty.

Näitä voivat olla esimerkiksi kokoontumislain nojalla kielletyt päihdyttävät aineet ja laittomasti hallussa olevat huumausaineet.

"Tarkastukset valikoivia"

Poliisitarkastaja Ari Järvenpää poliisihallituksesta sanoo, että poliisin tekemät tarkastukset tulevat olemaan valikoivia.

– Puhutaan räjähteistä ja muista aineista, ei pelkästään huumausaineista. Nyt on selvästi repertuaaria laajennettu ja voi sanoa, että ehkä tähän maailmantilanteeseen nähden on erityisen hyvä, että uusi laki tuli nyt voimaan.

– Edelleenkin pitää muistaa, että uusia valtuuksia voidaan käyttää siinä laajuudessa kuin se on välttämätöntä ja tilanne sitä edellyttää. Tämä ei tarkoita edelleenkään sitä, että kaikki tilaisuuteen tai majoitustiloihin tulevat henkilöt tarkastetaan.

Turvallisuustarkastuksessa voidaan käyttää apuna koulutettua koiraa, metallinilmaisinta tai muuta vastaavaa teknistä laitetta. Tarkastuksissa on jatkossa tilanteen vaatiessa mahdollista käyttää myös huumekoiraa.

Muutoksella varmistetaan poliisille paremmat edellytykset järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen erilaisissa tilaisuuksissa ja yleisötapahtumissa.

Tavoitteena on estää vaaraa aiheuttavien ja muuten tilaisuudessa laittomien esineiden ja aineiden kulkeutumista yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin ja mahdollistaa niiden hallussapitoon puuttuminen nykyistä tehokkaammin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.