Mainos

Poliisi huumekoirineen saattaa tulevaisuudessa tarkastaa festarikävijöitä

Poliisin toimivaltuuksia tehdä tarkastuksia yleisötilaisuuksissa päivitetään.

Tulevaisuudessa poliisi voisi esimerkiksi huumekoirien avulla tehtävillä tarkastuksilla estää huumeiden kulkeutumista musiikkifestivaalien alueille ja muihin massatapahtumiin.  

Sisäministeriö kertoo, että sen asettaman säädöshankkeen tavoitteena on yleisötilaisuuksien järjestyksen ja turvallisuuden lisääminen kattavampien turvallisuustarkastusten avulla.  

Jos yleisötilaisuuteen liittyy turvallisuusuhkia, poliisilla on jo nykyisin oikeus tehdä tarkastus varmistaakseen, ettei osallistujille ole vaaraa aiheuttavia esineitä tai aineita. Tarkastuksessa voidaan käyttää koulutettua koiraa apuna. Ministeriön mukaan säännökset kaipaavat muutosta esimerkiksi siinä, missä tilanteissa poliisi voi tehdä tarkastuksen.  

Apulaisoikeusasiamies katsoi loppuvuodesta 2013 antamassaan ratkaisussa, että koiran avulla ei voi etsiä huumeita yleisellä paikalla. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kyseessä on pakkokeinolain tarkoittama henkilötarkastus, jota ei voi tehdä ilman rikosepäilyä. Ratkaisussaan hän katsoi, että toiminta vaatisi erillistä lainsäädäntöä.  

Esimerkiksi tulli- ja rajavartioviranomaiset voivat jo lakien nojalla käyttää rajoitetusti huumekoiraa, vaikkei erillistä rikosepäilyä olisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.