Mainos

Poliisille harkitaan oikeutta kantaa asetta työmatkalla siviiliasussa

Poliisihallitus pohtii, pitäisikö poliisin voida kantaa virka-asettaan myös siviilivaatteissa, kun hän kulkee työmatkalla julkisessa liikenteessä. Muutos kuulostaa merkittävältä, mutta ei vaatisi lainmuutoksia.

– Asia olisi Poliisihallituksen ratkaistavissa pelkällä ohjeistuksella. Jo nykyiset lait antavat poliisille mahdollisuuden säilyttää voimankäyttövälineitä muualla kuin poliisin tiloissa, kertoo poliisitarkastaja Seppo Sivula sisäministeriön poliisiosastolta.

Sivula kuitenkin korostaa, että asiassa on syytä edetä erittäin varovasti ja harkita sitä hyvin laajasti.

– Suomessa aseiden näkyvissä tai piilossa kantamisen kulttuuri on hyvin erilainen kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. Ei tämä ihan sormea näpsäyttämällä käänny siihen asentoon, että kaikki sen hyväksyisivät.

Sivulan mukaan viime kädessä on kyse siitä, mikä on turvallisuustilanne ja katsotaanko poliisien valmiuden kohottaminen tarpeelliseksi.

– Jos valmiutta halutaan oikeasti kohottaa, poliisilla täytyy olla mahdollisuus toimia myös vapaa-aikana.

Sivula myöntää, että uudistus ei olisi poliisien oikeusturvan kannalta helppo.

– Vapaa-ajallaan poliisi joutuisi toimimaan yksin. Virka-aikana sen sijaan operoidaan pareina, mukana on todistaja.

Syyttäjä: Todella iso kysymys 

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen painottaa, että poliisin aseenkanto-oikeus työmatkalla on todella iso kysymys.

– Tämän luokan asia on harkittava joka kantilta, hätiköityjä ratkaisuja ei pidä tehdä. On aivan selvää, että muutos toisi uuden ulottuvuuden voimakeinojen käyttöön.

Valtakunnansyyttäjä olisi muutoksen yksi osapuoli. Jos poliisi asettaan siviiliasussa käyttäisi, syyttäjän kuuluisi selvittää, oliko voimankäyttö perusteltua.

Poliisitarkastaja Seppo Sivula kertoo, että on paraikaa kirjoittamassa ministeriön vastausta kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen asiasta.

– Kansanedustajan kysymys koskee aseen kantamista poliisin koko vapaa-ajalla.

Sivulan mukaan on selvää, että kaikki poliisit eivät soveltuisi tai haluaisikaan asetta mukaansa virka-ajan ulkopuolella.

– Sen sijaan en usko, että kokeneille kenttämiehille kynnys pitää asetta myös vapaa-ajalla olisi mitenkään korkea.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.