Harakka: Sähköpotkulautojen vuokrausta öisin voitaisiin rajoittaa, elokuussa uusi kokous – "Tämä on asia, joka varmasti tulee esille"

Ministeri Harakka: Sähköpotkulautojen yöaikaista vuokrausta voidaan rajoittaa – ministeri kertoo tulevasta kokouksesta 6:58
Ministeri Harakka: Sähköpotkulautojen yöaikaista vuokrausta voidaan rajoittaa – ministeri kertoo tulevasta kokouksesta.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan sähköpotkulautojen yöaikaisen vuokrauksen rajoittamisesta kokonaan keskustellaan elokuun lopussa.

– Olen toivonut keskustelua siitä, että ylipäätään yöaikaan, viikonloppuisin sähköpotkulautojen vuokraamista pitäisi voida rajoittaa. Tästä keskustellaan sovitusta elokuun lopussa kaikkien toimijoiden kesken.

Harakan mukaan alan toimijat kokoontuvat uudelleen elokuun lopussa pohtimaan lisätoimia sähköpotkulautojen turvallisuuden parantamiseksi. 

– Sovimme kesällä, että vuokrausyhtiöiden, liikenneturvan, poliisin ja kaupunkien kesken palaamme asiaan elokuun lopussa ja pohdimme, mitä lisätoimia tarvitaan. Tämä on asia, joka varmasti tulee esille, Harakka sanoo.

Heinäkuun alussa alan yritykset Voi, Tier ja Lime sitoutuivat vapaaehtoisesti rajoittamaan nopeuksia 15 kilometriin tunnissa yöaikaan kaupunkialueella.

Jo tuolloin osa vuokrausyrityksistä oli valmiita estämään kokonaan sähköpotkulaudan käytön yöaikaan.

Myös Harakan mukaan todennäköisempiä olisivat vapaaehtoisuuteen perustuvat rajoitukset.

– Lainsäädäntö on tässä hankalan hidas ja summittainen keino, koska laki olisi sitten sama Kampissa ja Lapissa.

"Ei ole hyväksyttävää, että ihmiset eivät voi turvallisesti liikkua"

Harakan mukaan toimia tarvitaan, koska etenkin jalankulkijat kokevat turvattomuutta sähköpotkulautojen vuoksi.

– Paitsi, että kuljettajat öiseen aikaan telovat itseään humalassa, niin merkittävää on se, että iso osa kaupunkilaisista isoissa kaupungeissa kokee turvattomuutta liikkua jalan. Se ei ole hyväksyttävää, että ihmiset eivät voi turvallisesti liikkua, Harakka perustelee.

Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Meilahden päivystyksen osastonylilääkäri Arja Kobylin on sanonut, että heinäkuussa tehdyt nopeusrajoitukset eivät ole vähentäneet toivotulla tavalla sähköpotkulautaonnettomuuksia.

– Nopeuksien laskun jälkeen onnettomuusluvut ovat hieman vähentyneet verrattuna alkukesään, mutta luvut ovat edelleen synkkiä erityisesti viikonlopun öinä, Kobylin sanoo.

– Nimenomaan tämä yöaika on se, minkä haluaisin (rajoittaa). Esimerkiksi kello 22 ja 05 välisenä aikana, Kobylin kommentoi aiemmin.

Harakan mukaan myös uusia nopeusrajoituksia on luvassa, sillä kaikkia heinäkuussa sovittua nopeusrajoituksia ei ole vielä otettu käyttöön. 

– Vielä on aikaista sanoa, millä tavalla nopeusrajoitukset, joista kaikki eivät ole vielä voimassakaan, ovat vaikuttaneet. Lisärajoitukset selviävät sitten jatkokeskusteluissa.

"Luulen, että tässä päästään sopimalla aika pitkälle"

Myös Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen pitää mahdollisena keinona sähköpotkulautojen vuokrauksen rajoittamista yöaikaan.

– Onnettomuudet tapahtuvat yöaikaan, ja siellä on alkoholi mukana. Nämä ovat ne kaksi asiaa, joihin pitäisi puuttua.

Myös Anteroisen mukaan vapaaehtoisuus olisi nopein keino vähentää turvallisuusriskejä.

– Luulen, että tässä päästään sopimalla aika pitkälle. Kaikki haluavat tähän toimia. On selvää, että jos ongelmat eivät vähene, niin toimintaa tulee rajoittaa.

– Toinen mahdollisuus on miettiä pysyviä ratkaisuja lainsäädännön kautta. Esimerkiksi tankojuoppouteen voisi tulla promilleraja.

Anteroisen mukaan sähköpotkulaidoista ja niihin liittyvistä onnettomuuksista ei vielä saada yhtä paljon tilastotietoa, kuin muista liikkumismuodoista.

– HUS:lla on tästä se paras tieto toistaiseksi. Jos he kertovat, että onnettomuudet eivät ole vähentyneet riittävästi, niin sillä mennään.


Lue myös:

    Uusimmat