Poliisilähde: Kirkkonummen kiinniottojen taustalla shiiojen ja sunnien riidat

2:15

MTV Uutisten tietojen mukaan Kirkkonummella uuden vuoden aattona tapahtuneiden turvapaikanhakijoiden kiinniottojen taustalla oli poliisin vastaanottokeskuksesta saama vihje. Sen mukaan useat kymmenet irakilaiset olisivat lähteneet kaupungille hulinoimaan ja raiskaamaan. Vihje on poliisilähteen mukaan osoittautunut liioitelluksi.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan poliisilla oli Kirkkonummen kiinniottojen aikaan syytä epäillä, että rähinöitä tapahtuisi.

– Perusteet kiinniottoihin olivat olemassa, nimettömänä pysyttelevä lähde sanoo. Vastaanottokeskuksesta otettiin kiinni kuusi turvapaikanhakijaa.

Poliisin vastaanottokeskuksesta saaman vihjeen mukaan 40-50 irakilaismiestä oli ollut lähdössä Helsingin keskustaan hulinoimaan ja raiskaamaan. Jotkut irakilaismiehistä olivat suunnitelleet myyvänsä itseään varakkaille naisille.

Shiiojen ja sunnien riidat

MTV uutisten tietojen mukaan tutkinnassa on kuitenkin selvinnyt, ettei tällaisia suunnitelmia ole todellisuudessa ollutkaan tai ne ovat olleet vahvasti liioiteltuja. 

Kyse on ollut poliisilähteen mukaan siitä, että väitteet rähinöinnistä nivoutuvat turvapaikahakijoiden uskonnollisiin erimielisyyksiin, joissa riitaisat shiiat ja sunnit kertovat toisistaan myös jopa liioiteltuja väitteitä.

Kuulusteluissa epäillyt ovat kertoneet kyllä suunnitelmista juhlia kavereiden kanssa, mutta kukaan ei ole puhunut rähinöinnistä. MTV:n lähde rinnastaa puheet pikemminkin mihin tahansa isomman nuorten miesten joukon uuden vuoden kaavailuihin.

Kirkkonummen epäillyt otettiin kiinni harvinaisen julkinen kehottaminen rikokseen -pykälän perusteella, mutta tutkinnassa on ollut vaikeuksia osoittaa mistä rikoksesta on kyse.

Tutkintaa johtava Thomas Elfgren krp:stä ei näitä tietoja halua kommentoida.

Elfgrenin mukaan tutkinnassa on pyritty selvittämään onko epäillyillä ollut yhteyksiä Saksaan, mutta sellaista ei ole ilmennyt.

Irakilaisia oli liikkeellä

Helsingin keskustassa Senaatintorilla oli uutena vuotena klo 22:n aikaan poliisin tietojen mukaan parituhatta irakilaista, joita valvoi suuri joukko poliiseja. Rautatieaseman asematunnelissa oli noin klo 23 aikaan jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa.

Tuolloin poliisi ei saanut ilmoituksia naisten ahdistelusta.

Jälkikäteen poliisi sai tiedon kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus, kertoo Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki tiedotteessa. Poliisin mukaan jälkikäteen on tullut tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja