Poliisi: Helsingin asematunnelissa uudenvuodenyönä jopa 1000 turvapaikanhakijaa – kymmeniä poistettiin paikalta

Helsingin poliisi kertoo valvoneensa tehostetusti uuden vuoden viettoa ja varautuneensa myös laajaan turvapaikanhakijoiden kokoontumiseen.

Poliisin mukaan se oli saanut ennen uutta vuotta vihiä, että pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia Saksan Kölnissä rautatieasemalle kokoontuneilla miehillä.

Kölnissä noin sata naista on tehnyt ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä uutena vuotena. Vastaavia tapauksia oli myös Hampurissa ja Stuttgartissa. Kölnissä noin tuhat miestä häiriköi naisia, kopeloi ja häiriköi seksuaalisesti. 

Irakilaisia turvapaikanhakijoita kerrotaan saapuneen Helsinkiin uuden vuoden viettoon muualta Suomesta ja lisäksi kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli iltayhdentoista aikaan jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa.

Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä ja jo alkuillasta otettiin kiinni useita henkilöitä.

– Poliisille on ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jälkikäteen on tullut tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin. Poliisi suhtautuu jokaiseen ahdistelutapaukseen vakavasti ja kehottaa tekemään niistä aina rikosilmoituksen. Valitettavaa on, että tapauksista tulee tietoa usein vasta jälkikäteen, eikä niistä ole kerrottu paikalla partioineille poliiseille tai järjestysmiehille, toteaa Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Koskimäen mukaan vakavampi häiriökäyttäytyminen pystyttiin estämään poliisin hyvällä ennakkovalmistautumisella, näkyvällä valvonnalla ja alhaisella puuttumiskynnyksellä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan uudenvuodenaattona poliisimiehitys on muutenkin tavallista iltaa suurempi.

– Uudenvuodenyönä meillä on muutenkin tarvetta sijoittaa kaupungille ja riskikohteisiin partioita riippumatta siitä, onko meillä turvapaikanhakijoita vai ei. Uudenvuodenyönä poliisipalveluita tarvitaan aina ja sen vuoksi työvoimaa on paljon kohdennettu sinä iltana, Kolehmainen sanoo MTV Uutisille.

Kolehmaisen mukaan mahdollisen massahäirinnän suunnittelun motiiveja voi vain arvailla.

– Ylipäätään turvapaikanhakijoihin liittyvät kysymykset ovat herkkiä, motiiveja voi vain arvailla. Tietysti nyt kannattaa ottaa viileän analyyttisesti asia kerrallaan ja laittaa jäitä hattuun tässä. Otetaan asiat asioina, eikä lähdetä lietsomaan mitään, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Juttua päivitetty kello 13.50 poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja