Poliisibarometri julki – Sisäministeri Kai Mykkänen: "Seksuaalirikokset ovat kulttuurimme musta piste"

Liki puolet suomalaisista arvoi poliisin sisällä voivan tapahtua korruptiota 5:08

Liki puolet suomalaisista arvioi, että poliisin sisällä voi esiintyä korruptiota. Poliisibarometrin tulokset julkaistiin keskiviikkona.

Poliisibarometriin vastanneista joka viides sanoo poliisin myös tehneen selviä virheitä toiminnassaan. Suomalaiset katsovat poliisin kuitenkin onnistuneen hyvin tärkeimmissä tehtävissä, kuten hälytyksiin vastaamisessa ja väkivaltarikosten selvittämisessä.

Suomalaiset luottavat siihen, että poliisi pitää huolta yleiseistä järjestyksestä ja turvallisuudesta.

Poliisiylijohtaja: Työskentelemme koko ajan, ettei Aarnio-tapaus toistuisi koskaan

Kuitenkin liki puolet noin 1100 poliisibarometriin vastaajasta epäilee poliisia sisäisestä korruptiosta tai epäeettisestä toiminnasta. Osuus nousi nykytasolle Aarnio-tapauksen tultua julkisuuteen 2013.

Sisäministeri Kai Mykkänen uskoo, että luottamus poliisiin kääntyy jälleen nousuun, kun Helsingin huumepolisiin entisen päällikön Jari Aarnion tapaus saadaan lopullisesti käsiteltyä.

– Poliisin pitää pystyä lunastamaan se luottamus myös tässä suhteessa sillle huipputasolle, jossa aiemmin oltiin, Mykkänen sanoo.

Kansalaiset pelkäävät poliisin sisäisiä varkauksia, petoksia tai omaisuuden väärinkäytöksiä. Poliisi ei ole saanut epäilyjä vähenemään, vaikka poliisijohto on tehnyt korjausliikkeitä luottamuksen palauttamiseksi.

– Olemme laittaneet epäilyjen rekisterin uusiksi, tietolähdetoiminnan järjestelyt on laitettu uusiksi ja sen lisäksi huumerikostorjunnan järjestelyt. Koko ajan tehdään voimakkaasti töitä, jottei tämän tyyppinen tapaus koskaan toistuisi, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Seksuaalirikoksista ilmoitetaan laiskasti

Poliisibarometrin mukaan erityisesti nuorten naisten kokema seksuaalinen ahdistelu tai väkivalta on lisääntynyt.

Kuitenkin vain 17% ilmoittaa seksuaalirikoksesta poliisille. Mistään muusta rikoslajista ei ilmoiteta yhtä laiskasti.

Yhä useampi väkivaltaa kokenut ei tehnyt ilmoitusta, koska ajatteli ettei poliisi ole kiinnostunut rikoksesta.

Kolehmaisen mukaan poliisilla ei kuitenkaan ole asenneongelmaa.

– Ei poliisilla ole asenneongelmaa, mutta kun olemme priorisoineet ne hälytystehtävät ja vakavan väkivallan torjunnan kärkee. Sitten on ollut jostain tingittävä, kun meillä on 800 poliisia vähemmän kuin 2010.

Sisäministeri Mykkänen on huolissaan tilanteesta.

– Tässä on meidän koko kulttuurin musta piste me ollaan maailman turvallisin maa, jossa on euroopan toiseksi vaarallisimmat parisuhteet ja se ei vetele.

 

Lue myös:

    Uusimmat