Poliisit pelkäävät leikkauksia, kun budjettiesityksessä on 35 miljoonan euron vaje

1:56
Seitsemän uutiset: Poliisin määrärahat ovat yksi valtion talousarvioesityksen kipukohdista.

Poliisin määrärahat ovat yksi tänään julkistetun valtion talousarvioesityksen kipukohdista. Sisäministeriö arvioi, että poliisin rahoitusta olisi lisättävä 35 miljoonaa euroa, jotta palvelun nykytaso säilyisi.

Poliisin sisällä esityksen pelätään johtavan poliisien määrän vähentämiseen, jos lisärahoitusta ei syksyn budjettiriihessä tule.

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä poliisin nettomenoiksi esitetään tässä vaiheessa reilua 794 miljoonaa euroa, mikä olisi lähes viisi miljoonaa euroa vähemmän tämän vuoden talousarvioon nähden.

Poliisin ja sisäministeriön mukaan nykytason säilyttämisestä uupuu jopa 35 miljoonaa euroa.

– Tämä on merkittävä alijäämäisyys. Mitä näin nopea sopeuttaminen tarkoittaisi? Siihen nyt varaudutaan ja kartoitetaan vaihtoehtoja. Laskennallisesti tämä budjettivaje tarkoittaisi 450 henkilötyövuoden vähennystä, se olisi suuri vähennys. Vaikutukset näkyisivät kaikessa poliisin toiminnassa, jos näin toteutuisi, poliisihallituksen hallintojohtaja Anne Aaltonen sanoo.

"Ei ole, mistä tinkiä"

Myös poliisien edunvalvoja on pöyristynyt ja huolestunut.

– Meillä ei ole, mistä tinkiä. Vuokrasopimuksista ei päästä irti eikä hankinnoissa ole suuria summia säästettävää. Poliisi tarvitsee esimerkiksi turvavarusteensa. Onko viimesijainen vaihtoehto lomauttaa tai irtisanoa, se on pahin pelko. Oma näkemykseni on se, että Suomessa ei ole työtöntä poliisia, koska kaikille poliiseille on töitä, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.

Rinne on huolissaan erityisesti määräaikaisten poliisien kohtalosta.

Neuvottelut määrärahoista jatkuvat elokuussa ja poliisi valmistelee perusteluitaan lisärahoitukselle. Valtiovarainministeriö on luvannut kuunnella herkällä korvalla.

– Leikkausten vaikutukset näkyisivät kaikessa poliisin toiminnassa, kaikissa yksiköissä, jos ne  toteutuisivat, hallintojohtaja Aaltonen sanoo.

Poliisin rahoja suuremmiksi kiistakysymyksiksi hallituksen syyskuun budjettiriihessä voivat tosin nousta työllisyystoimien tekeminen sekä esimerkiksi hoitovelan paikkaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Ja rahapulasta tulevat vielä muutkin alat ilmoittamaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja