Poliisi: Venäjä-mielisten autokulkue voi jäädä toteutumatta

Venäjä-mielisen yhdistyksen autokulkueen toteutuminen näyttää tällä hetkellä epävarmalta, sanoo poliisi.

Helsingin Sanomat kertoi huhtikuun lopulla, että suomalais-venäläinen yhdistys Rufi suunnittelee pääkaupunkiseudun halki kulkevaa autokulkuetta ensi sunnuntaille, 8. toukokuuta. Poliisi kertoi lehdelle, että kulkue liittyy Venäjän voitonpäivään.

Nyt suunnitelmat näyttävät epävarmoilta.

Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola kertoo, että poliisille annettu etukäteisilmoitus autokulkueesta on peruttu. Järjestäjät pohtivat Porolan mukaan, tullaanko koko tapahtumaa järjestämään.

– Nyt on kaikki auki – järjestävätkö ollenkaan, mitä järjestävät ja milloin järjestävät. Sen verran tuntuu herättäneen tämä tapahtuma mielenkiintoa julkisuudessa ja järjestävä taho on saanut uhkailuja, että he miettivät asiaa.

– Järjestävä taho on saanut uhkauksia, että heidät kivitetään kuoliaaksi.

Porola pitää mahdollisena, että koko kulkue jää toteutumatta. Hän kuitenkin toteaa, että mielenilmauksen voi järjestää myös ilmoittamatta siitä poliisille etukäteen.

Voitonpäivänä muistellaan liittoutuneiden voittoa natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa. Saksa antautui myöhään illalla 8. toukokuuta 1945. Hitler oli surmannut itsensä bunkkeriinsa noin viikkoa aiemmin.

Venäjällä voitonpäivää vietetään perinteisesti näyttävin sotilasparaatein 9. päivä toukokuuta. Syy myöhempään ajankohtaan löytyy aikavyöhykkeistä. Neuvostoliiton puolella vuorokausi oli Saksan luovuttaessa jo vaihtunut.

Suojelupoliisi on kertonut seuraavansa Venäjä-mielisten suunnittelemaa kulkuetta. Aiheesta voi lukea lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja