Mainos

Näin Helsingissä osoitetaan mieltä, kun Trump ja Putin kohtaavat – joukossa "epämääräinen ilmoitus jonkin pikkuvaltion itsenäisyysmarssista"

2:47

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tuleva tapaaminen Helsingissä saa mielenosoittajat liikkeelle. Poliisille on ilmoitettu viidestä mielenilmauksesta, ja lisää voi olla luvassa.

Suurvaltojen johtajien on määrä kohdata Helsingissä 16. heinäkuuta. Tapaamisen yksityiskohtia ei vielä tiedetä, mutta huippukokous on poikinut poliisille jo monta ilmoitusta päivän aikana järjestettävistä mielenosoituksista.

Poliisista arvioidaan, että eniten osallistuja kerää julkisuudessakin esillä ollut Helsinki Calling -mielenosoitus, jonka taustalla häärii kansalaisaktivisteista koostuva Helsinki for Human Rights -ryhmittymä.

"Odotamme paikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä"

Tapahtuman Facebook-sivulla kerrotaan, että kyseessä on rauhanomainen ja poliittisesti sitoutumaton mielenilmaus.

– Kyseessä on kaikille avoin kansalaistapahtuma, jonka tavoitteena on nostaa keskusteluun teemoja, jotka Venäjän ja Yhdysvaltain johtajilta yleensä jäävät huomiotta: ihmisoikeudet, vähemmistöjen oikeudet, ilmastotyö, rauha ja demokratia, mielenosoitusta järjestämässä ollut Katri Ylinen kertoo.

Mielenosoitukseen on ilmoittautunut Facebookissa toista tuhatta osallistujaa, ja kiinnostuneita on moninkertainen määrä. Järjestäjät toivovat, että paikalle saapuisi jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Vaikka tapahtuma on maanantaina, yritimme ajoittaa sitä niin, että ihmiset pääsisivät paikalle. Odotamme paikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä. Se on siis toivomus.

– Vaadimme ainoastaan, että kaikki osallistujat sitoutuvat noudattamaan yhteisiä sääntöjä. Paikan päällä ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää, väkivaltaa tai uhkailua. Tapahtuma on esteetön ja päihteetön.

Ylisen mukaan mielenosoituksessa puhumassa ovat ainakin kirjailija Sofi Oksanen sekä europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

– Vielä tulee lisää kansainvälisesti tunnettuja nimiä. Kerromme niistä julkisuuteen myöhemmin.

Kokoomusnuoretkin kokoontuvat

Tapaamispäivänä järjestetään myös useita pienempiä mielenosoituksia.

Kokoomusnuoret aikovat osoittaa mieltään Trumpin ja Putinin tapaamispaikan läheisyydessä. Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Henrik Vuornos kertoo, että osallistujia on tiedossa parisenkymmentä.

– Meillä on kaksi teemaa. Toinen on Trumpin kauppapolitiikan vastustaminen. Mielestämme vapaakauppaa olisi tärkeää edistää. Liittolaisia, kuten EU-maita kohtaan asetetut tullit eivät ole hyvää politiikkaa. Kauppasodan lietsominen haitallista Suomen kaltaiselle pienelle maalle.

– Toinen viestimme on Putinin suuntaan. Ukrainassa on edelleen käynnissä laiton sotilaallinen miehitys, eikä se ole mielestämme ok.

10:02

Mielenosoitus "jonkin pikkuvaltion" itsenäisyyden puolesta

Myös kolme yksityishenkilöä on tehnyt poliisille ilmoituksen mielenilmauksesta.

Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola kertoo, että yhden ilmoituksen takana on ryhmä Suomessa asuvia venäläisiä.

Kahden muun mielenosoituksen järjestäjistä ei ole tarkempaa tietoa. Yhtä lailla epäselvää on, minkä puolesta nämä ilmoittajat aikovat mieltään osoittaa.

– Yhdessä haetaan jonkin pikkuvaltion itsenäisyyttä. Tämä ilmoitus on niin epäselvä, ettei siitä yhtään selviä, millä tavalla tämä voisi tapaamiseen liittyä. Sen verran kuitenkin on tiedossa, ettei kysymys ole Krimistä.

Mielenosoitusten paikkoja pohditaan

Mielenosoitusten paikkoja ei ole Hakolan mukaan vielä lyöty lukkoon.

Helsinki Calling -mielenosoituksen Facebook-sivuilla osallistujia ohjataan kokoontumaan Kansalaistorille, mutta Hakolan mukaan kaikkien tilaisuuksien järjestäjien kanssa neuvotellaan tarkemmista paikoista tarvittaessa.

– Kun varsinaisen kokouksen järjestelyt, tapaamispaikka ja muut yksityiskohdat selviävät, voidaan näistä puhua näistä tarkemmin.

Trumpin ja Putinin tapaaminen saattaa poikia vielä lisää mielenilmauksia.

Ulkona yleisellä paikalla järjestettävästä yleisestä kokouksesta tai mielenilmauksesta on kokoontumislain mukaan ilmoitettava poliisille vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista.

Jos kokouksen järjestäminen ei aiheuta kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle, voi ilmoituksen tehdä vielä myöhemminkin.

Mielenosoituksen ehtii siis järjestämään vielä aivan viime tipassakin.

Vastamielenosoituksia luvassa?

Ylikomisario Hakola ei ota suoraan kantaa siihen, odottaako poliisi tapaamispäivälle vastamielenosoituksia tai esimerkiksi ääriliikkeiden jalkautumista.

– Se arvioidaan, jos sellaista tietoa tulee. Ei ainakaan toivota mitään tällaista.

Ainakin Helsinki Calling -mielenosoituksen järjestäjät ovat valmistautuneet vastamielenosoittajiin.

– En halua nimetä mitään ryhmiä, mutta sosiaalisessa mediassa on tällaisten aika pienten ryhmien puolelta ilmoitettu, että vastamielenosoitus on tiedossa, Katri Ylinen sanoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja