Poliisi: valtiovierailut sekoittavat pääkaupunkiseudun liikennettä keskiviikosta perjantaihin

Poliisi arvio Helsingissä järjestettävän EU:n epävirallisen puolustus- ja ulkoministerikokouksen vaikuttavan merkittävästi pääkaupunkiseudun liikenteeseen keskiviikosta perjantaihin. Suurimmat häiriöt ilmenevät oletettavasti Helsingissä ja Vantaalla. Keskiviikkona liikenteeseen vaikuttaa myös Latvian presidentin vierailu.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jarkko Lehtinen arvioi poliisin tiedotteessa, että liikennevaikutukset ovat tällä viikolla huomattavia, sillä pääkaupungissamme järjestetään samaan aikaan kaksi EU-kokousta, jonka lisäksi työvierailulla käy myös Latvian presidentti Egils Levits.

– Liikenteessä on runsaasti saattueita, sillä vieraita sekä saapuu, että lähtee maasta, Lehtinen kertoo.

Saattueet jarruttavat muuta liikennettä Helsinki-Vantaan lentoaseman sekä kokouspaikkana olevan Finlandia-talon välillä keskiviikkona kello 10.30 alkaen yöhön asti. Tämän lisäksi keskiviikkona ja torstaina iltakuudesta alkaen kokousvieraita siirtyy iltaohjelmiin, jonka takia liikenne katkeilee Helsingin keskustassa.

Ydinkeskustassa liikenne takkuilee vieraiden siirtyessä hotelleistaan kokouspaikalle torstaina ja perjantaina noin kello 07.30–08.30 välisenä aikana. Niin ikään katkoksia ilmennee Finlandia-talon ja Helsinki-Vantaan lentokentän välillä molempiin suuntiin torstaina aamukymmenen ja keskkyön välillä, sekä perjantaina puolesta päivästä iltaseitsemään.

Merkittävimmät liikennehaitat torstaina iltapäivällä

Tiedotteessa arvioidaan, että torstaina katkokset ovat Finlandia-talon ja lentokentän välillä pahimpia kello 14–19.00 välisenä aikana, sillä suuri osa kokousvieraista poistuu, mutta samalla saapuu vähintään yhtä paljon vieraita.

– Tuolloin Finlandia-talon ja lentoaseman väliset tiet tulevat ruuhkautumaan pahoin, eli suosittelemme käyttämään muita reittejä. Jos haluaa esimerkiksi ylittää Mannerheimintien ruuhka-aikana, pitää varautua yli tunnin jonottamiseen – samoin kuin Kehä I:llä, jos ajaa Hämeenlinnan- ja Tuusulanväylän välillä, Lehtinen lisää.

Joukkoliikenteeseen on odotettavissa muutoksia erityisesti Helsingin kantakaupungin alueella sekä lentoaseman ja Helsingin keskustan välisillä reiteillä. Elielinaukion bussiliikenne on siirretty Mäntymäelle torstai- ja perjantaiaamuna kello 7.30–8.30.

Poliisin mukaan pyöräliikennettä tai jalankulkua ei sallita Finlandia-talon ympäristössä, vaan alue eristetään kokonaan. Töölönlahden ympäri pääsee kuitenkin kiertämään aivan rantaa pitkin. Poikkeuksista kerrotaan HSL:n verkkosivuilla.

Poliisin julkaisema kuva reiteistä, joilla liikennevaikutuksia. Lähde: poliisi.

Ilmailua rajoitetaan Finlandia-talon ympäristössä

Helsingissä rajoitetaan ilmailua tilapäisellä lentokieltoalueella epävirallisen puolustus- ja ulkoministerikokouksen vuoksi. Rajoitukset alkavat keskiviikkona kello 8 ja päättyvät perjantaina 30.8.2019 kello 21.

Finlandia-taloa ympäröi neliön muotoinen ilmailun rajoitusalue, joka ulottuu enimmillään 1000 metrin päähän Finlandia-talosta. Korkeussuunnassa kieltoalue nousee 300 metriin maanpinnasta.

– Poliisi valvoo rajoitusta aktiivisesti ja puuttuu kaikkiin havaittuihin rikkomuksiin. Seuraamuksena on lähtökohtaisesti sakkorangaistus, ja lisäksi rikoksentekoväline voidaan tuomita valtiolle menetetyksi, sanoo tapahtuman aikana lentotoiminnasta vastaava ylikomisario Sami Hätönen.

Poliisi kertoo, että droneinfo.fi-sivustolta löytyy tarkat tiedot tilapäisestä lentorajoitusalueesta, mutta tietoa löytyy lisäksi epäviralliselta aviamaps.com-sivustolta sekä Aviamaps-sovelluksesta.

Juttua päivitetty klo. 19.32: lisätty poliisin julkaisema karttakuva.



Lue myös:

    Uusimmat