Poliisi uskoo napanneensa Helsingissä naisia piinanneen "sarjasylkijän" – rikosnimikkeitä on useita

3:51
MTV Uutiset haastatteli yhtä sylkijän uhriksi joutunutta naista viime vuonna. Tiedossa ei ole, oliko tekijä sama, jota poliisi nyt epäilee viiteen tapaukseen liittyen.

Poliisi uskoo napanneensa yhden "sarjasylkijäksi" epäillyn miehen. Vuonna 1992 syntynyttä miestä epäillään viiden itselleen entuudestaan tuntemattoman naisen häiritsemisestä. Rikosnimikkeitä on useita.

Viime vuoden lopulla laajaa julkisuutta sai niin sanottu "sarjasylkijä", joka oli poliisin ja silminnäkijöiden mukaan sylkenyt päin itselleen tuntemattomia ohikulkijoita eri puolilla Helsinkiä.

Poliisille tehtyjen ilmoitusten perusteella kadunkulkijat joutuivat uhreiksi ainakin Kallion, Alppilan, Sörnäisten, Vallilan, Länsi-Pasilan ja kaupungin ydinkeskustan alueella. Tapauksia kerrottiin ilmenneen ainakin marraskuulta saakka, ja niitä oli tullut poliisin tietoon vähintään 12. Uhrit olivat poikkeuksetta naisia.

Mediassa puhuttiin mahdollisesti kahdesta eri tekijästä. Poliisi ei ottanut kantaa epäiltyjen määrään.

– Sylkijöitä voi olla usempia. En osaa sanoa, onko heitä kaksi, kolme tai useampia. On vaikea tietää, miten yleistä tämä toiminta todellisuudessa on. Kun julkisuudessa on kerrottu tapauksista, se on osaltaan saattanut aktivoida useampiakin henkilöitä kyseenalaiseen toimintaan, tutkinnanjohtaja Petri Rainiala kommentoi MTV Uutisille joulukuussa.

5 tapausta syyteharkintaan

Nyt tapausten tutkinta on edennyt, ja Helsingin poliisi on saattanut tapauksista 5 syyteharkintaan. MTV Uutiset sai tiedon asiasta Helsingin poliisin viestinnästä. Asiasta uutisoi aiemmin Helsingin Uutiset.

Kaikkia poliisille ilmoitettuja tapauksia ei ole saatu vietyä eteenpäin, sillä epäillystä ei ole tietoa tai asianomistaja ei ole vaatinut syylliselle rangaistusta.

Poliisin mukaan on myös mahdollista, että aiemmin poliiseille ilmoitetuissa tapauksissa ei kaikissa ole kyse samasta "sylkijästä". Syyteharkintaan menneissä viidessä tapauksessa epäiltynä on kuitenkin kaikissa sama, vuonna 1992 syntynyt mies.

Miehen uskotaan syyllistyneen pahoinpitelyyn, laittomaan uhkaukseen ja useampaan kunnianloukkaukseen. Miehen epäillään solvanneen, uhkailleen, lyöneen ja potkineen kadulla tapaamiaan naisia.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Alppilan ja Kallion kaupunginosissa. Asianomistajina olevat naiset eivät ole tunteneet miestä entuudestaan, vaan ovat joutuneet tekojen kohteeksi sattumalta. Asianomistajat ovat 1980- ja 1990-luvuilla syntyneitä naisia.

Poliisin mukaan mies on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja