Näin "Enon" lukuisiin rikosepäilyihin johtanut vyyhti alkoi purkautua – yksi uhreiksi epäillyistä yhä tunnistamatta, mutta poliisi on saanut lukuisia uusia vihjeitä

3:35
Poliisin tutkimaa rikostapausta on kuvailtu poikkeukselliseksi. Poliisi on pyrkinyt tavoittamaan miehen tuntemattomaksi jäänyttä epäiltyä uhria kuvan avulla.

Useista törkeistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn, ”Enona” tunnetun miehen epäiltyjen uhrien määrä on kasvanut jo 15:een. Poliisin mukaan yhden uhrin henkilöllisyys ei ole vieläkään tiedossa.

Poliisi kertoi 1950-luvulla syntyneeseen mieheen kohdistuneista rikosepäilyistä maanantaina. Samassa yhteydessä poliisi julkaisi miehen kuvan ja toivoi yhteydenottoja miehen kanssa tekemisissä olleilta.

Syynä kuvan julkaisulle ja pyynnölle oli se, että poliisi ei ollut saanut selville yhden miehen uhriksi epäillyn henkilön henkilöllisyyttä.

Myöhemmin poliisi kertoi saaneensa lukuisia yhteydenottoja mieheen liittyen. Tänään poliisi kertoi kuulleensa kahta poliisiin yhteyttä ottaneista henkilöistä, jotka ovat kertoneet itseensä kohdistuneesta mahdollisesta rikoksesta. 

Tutkinnanjohtaja Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta kertoo nyt, että kymmenien poliisille tulleiden vihjeiden ja yhteydenottojen perkaaminen jatkuu yhä. Niistä voi selvitä myös tämä tuntemattomaksi jäänyt uhri.

– Jokaiseen yhteydenottajaan tullaan olemaan yhteydessä, hän vakuuttaa.

Vyyhti lähti purkautumaan yhdestä ilmoituksesta

1950-luvulla syntyneen miehen epäillyt rikokset tulivat ilmi, kun poliisi sai alkuvuodesta ilmoituksen miehen tekemäksi epäillystä rikoksesta.

– Aika nopeasti esitutkinnassa tuli ilmi tietoa, jonka perusteella oli syytä epäillä näitä rikoksia olevan enemmän, Asmundela kertoo.

Tällä hetkellä varhaisimpien miehen syyksi epäiltyjen rikosten tekoaika on vuonna 2006, ja viimeisimmät tapahtuivat ennen tämän vangitsemista. Mies määrättiin tutkintavankeuteen viime kevättalvella.

Miehen uskotaan käyttäneen hyväkseen nuoria tyttöjä asunnossaan Helsingin Laajasalossa. Poliisin mukaan uhreille oli tarjottu alkoholia ja huumaavia lääkkeitä.

"Uhrien näkökulma tärkeä ottaa huomioon"

Asmundela toivoo, että ihmisillä säilyisi maltti asian käsittelyssä – niin uutisoinnin kuin keskustelunkin saralla.

Hän muistuttaa, että seksuaalirikoksissa ei ole kyse vain tekijästä, vaan myös asianomistajista, joihin on kohdistunut vakavia rikoksia.

– Keskustelu koskettaa heitä hyvin syvästi ja vaikuttaa heihin. Uhrien näkökulma on tärkeä ottaa huomioon, Asmundela muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja