Poliisi tutkii kuvataitelija Miina Äkkijyrkän nimissä tehtyjä ja myytyjä patsasväärennöksiä

Helsingin poliisi tutkii väärennöksiä, joita on tehty kuvataitelija Miina Äkkijyrkän nimissä.

Epäiltyjä veistosväärennöksiä on myyty MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin Hagelstamin nettihuutokaupassa. Kaupoista on jo vuosia aikaa.

– Voin vahvistaa, että tutkinnassa on suomalaisen kuvataitelijan nimissä tehtyjä ja myytyjä epäiltyjä väärennöksiä, tutkinnanjohtaja Markus Metsänen kertoo MTV Uutisille.

Poliisilla oli jutussa alun perin selvityksen kohteena kaikkiaan 22 taulua ja veistosta, joita epäiltiin väärennöksiksi Äkkijyrkän tekemistä töistä.

Kolmea lukuun ottamatta ne kuitenkin olivat aitoja Äkkijyrkän teoksia.

Poliisi on tutkinut asiaa näiden kolmen veistoksen ja patsaan osalta väärennyksenä, väärennysaineiston hallussapitona ja petoksena.

Niiden arvo on ollut tuhansia euroja per veistos.

Äkkijyrkkä itse on vahvistanut poliisille tutkinnan aikana, että kyseisten kolmen veistoksen valmistustekniikoiden ja signeerausten perusteella ne eivät ole hänen tekemiään.

Poliisi oli alun alkaen yhteydessä selvitysten kohteina olleiden teosten omistajiin. Heistä osa toimitti veistoksia oma-aloitteisesti poliisille, osan teoksista poliisi joutui takavarikoimaan tutkintaa varten.

Esitutkinnan kohteina olevien väärennösten alkuperää eli tekijää tai tekijöitä on poliisin mukaan hyvin hankala selvittää. Mahdollista on, että juttu ei etene rikosasiana syyttäjälle. Esitutkinta on kuitenkin yhä kesken.

Poliisin mukaan huutokauppatoimija ei ole laiminlyönyt asiassa omia selvityksiään eikä viitteitä ole siis siitä, että ne olisivat tienneet nettihuutokaupassa myytyjen veistosten olleen väärennöksiä.

5:26
Katso myös: Suomen taitavin taideväärentäjä katuu: "Tein syntiä". Video ei liity Miina Äkkijyrkän tapaukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja