KRP epäilee kunnanvaltuutetun myyneen suosikkitaiteilijan väärennettyä maalausta

KRP tutkii Pirkanmaalla asuvaa kunnanvaltuutettua petoksesta epäiltynä. Valtuutettu kauppasi tunnetun suomalaismaalari Reidar Särestöniemen teosta, jota epäillään nyt väärennetyksi.

Tapaus tuli poliisin tietoon viime vuonna, kun eräässä huutokaupassa ilmoitettiin myytävän Särestöniemen teosta "abstrakti lapinmaisema". Öljymaalauksen kerrottiin olevan kooltaan 93 ja 112 senttimetriä kanttiinsa.

– Aitous varmistettu myös värianalyysin/materiaalitutkimuksen kautta, mukana todistus/arvio lähtöhinnasta (7000 euroa), ilmoituksessa kerrotaan lukeneen.

Nuoremmat sukupolvet ostavat modernimpiaa taidetta online-huutokaupoista 2:11
Vuonna 2019 MTV Uutiset kertoi, että Särestöniemen maalausten hinnat ovat moninkertaistuneet.

Poliisi epäilee vääräksi

Poliisin epäily kuitenkin on, että kyseinen teos ei todellisuudessa ole Särestöniemen maalaama. Poliisi oli yhteydessä useisiin huutokauppoihin ja taidearviointia tehneisiin tahoihin, joista osalle teosta on tarjottu myyntiin.

Eräs asiantuntija luonnehti teosta vahvasti epäilyttäväksi niin aiheeltaan, tekniikaltaan kuin väreiltäänkin. Myös teoksen koko ihmetytti. 

Toinen asiantuntija piti värejä "varsin hyvinä", mutta ihmetteli sommitelmaa.

– Siinä on outoja ei-särestöniemimäisiä raapimisia ja taas sellaisia yksittäisiä väripilkkuja/-alueita, jotka eivät oikein liity sommitelmaan ja joita usein väärennöksissä puolestaan on, koska Säerstöniemen kohdalla värikästä pitää olla, poliisi kirjoittaa käräjäoikeudelle tekemässään pyynnössä.

Kolmas asiantuntija taas totesi, että vaikka teoksen väripaletti täsmäsi, oli se muuten epäilyttävä työ, jota ei voitu vahvistaa aidoksi.

Myyjä kertoo pitävänsä aitona

Petoksesta epäillyn kunnanvaltuutetun oman kertomuksen mukaan maalauksen aitous on varmistettu suullisesti ja taulun aitoutta on selvitetty jo aiemmin, eikä siinä silloin todettu mitään vikaa.

– Tuntuu oudolta, että muutaman tuhannen euron arvoinen taulu herättää näin paljon kiinnostusta, hän päivittelee MTV Uutisten yhteydenottoa aiheesta.

Kunnanvaltuutettu kertoo MTV Uutisille, että hänen käsityksensä mukaan yksityishenkilö olisi alkanut epäillä taulun aitoutta verkossa olleen kuvan perusteella. 

Epäilyjen noustua pinnalle valtuutettu kertoo tarjonneensa teoksen poliisille tutkittavaksi. Hän vakuuttaa, ettei asiassa ole tapahtunut rikosta, ja että taidehuutokaupan maailmassa on normaalia, että tauluja tutkitaan.

– Ja hyvä että tutkitaankin, hän lisää.

Oikeuden päätöksellä tapauksen tutkinta-aikaa on jatkettu. Asiassa on nostettava syyte ensi heinäkuuhun mennessä. Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo MTV Uutisille, että syytteennoston määräpäivää on siirretty, jotta aikaa vaativa taulun arviointi saadaan tehtyä. Kun saadaan arvio siitä, onko taulu väärä vai oikea, katsoo poliisi sen jälkeen mahdollisia jatkotoimia.

Reidar Särestöniemeä (1925–1981) on luonnehdittu aikansa merkittävimmäksi lappilaiseksi taiteilijaksi. Särestöniemen teoksia on myyty jopa kymmenien tuhansien eurojen hintaan. 

Nyt puhuu satoja väärennöksiä myynyt Jouni Ranta 6:48
Entinen taidekauppias Jouni Ranta kertoo Rikospaikka-ohjelmassa, miten hän myi Suomen täyteen väärennettyä taidetta.

Jutun alun sanamuotoja tarkennettu väärinymmärrysten välttämiseksi kello 15.47.

Juttua täydennetty tutkinnanjohtajan kommentilla kello 16.08.

Lue myös:

    Uusimmat