Katiska-vyyhdin dopingpoliisi valehteli aineiden myynnistä ja vaikeni asiakkaistaan – tutkinnassa paljastui, että toinen poliisi vaikeni kollegansa hämärästä sivubisneksestä

Katiska-vyyhdin dopingpoliisi valehteli aineiden myynnistä ja vaikeni asiakkaistaan – tutkinnassa paljastui, että toinen poliisi vaikeni kollegansa hämärästä sivubisneksestä 0:47
Helsinkiläispoliisi on kertonut myyneensä hormonituotteita noin 40 000 euron arvosta ja hyötyneensä tästä noin 8 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeudessa puitavan Katiska-huumevyyhdin yhdessä haarassa helsinkiläispoliisi on syytettynä törkeästä dopingrikoksesta. Aktiivisen kehonrannusharrastajan uskotaan kaupanneet dopingaineita kymmenillä tuhansilla euroilla.

Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli toimi erityisesti valvontatehtävissä esimerkiksi yleisötapahtumissa. Kuulusteluissa mies suojeli niin rikostoveriaan kun asiakkaitaan. 

Poliisimies on nyt pidätetty virasta rikosepäilyn johdosta.

Valehteli kuulusteluissa

Ensimmäisissä kuulusteluissa mies vielä yritti päästä eroon rikosepäilyistä. Miehen asunnosta ja hänen käyttämästään kuntosalin kaapista löytyi suuri määrä doping- ja lääkeaineita. Pasilan poliisitalosta miehen pukukaapista löydettiin neuloja ja ruiskuja.

Hän kertoi aineiden olevan hänen omaan käyttöönsä ja kiisti osallisuuden isompaan ainevyyhtiin.

– En ole missään osallinen. En ymmärrä, miten minut on liitetty tällaiseen.

Mies kertoi kertoi ensimmäisissä kuulusteluissa saaneensa aineet vuosien saatossa Kisahallilta treenailevalta ”Jonilta”, jota ei tuntenut hyvin ja jonka sukunimeä ei tiennyt. Kun häneltä tivattiin miehestä muistiinpanoissa käytetty M-alkuista lyhennettä, poliisi kertoi tätä kutsutun käyttämänsä auton vuoksi ”Mitsumieheksi”.

Myöhemmin hän myönsi miehen nimen ”heitoksi”, joka viittasi jo kuolleeseen dopingaineita myyneeseen mieheen.

– Sen Mitsumiehen mä heitin ihan hatusta, sen mä myönnän, hän totesi.

Lopulta tarina muuttui

Myöhemmin poliisimiehen kertomus kuitenkin muuttui. Hän kertoi saaneensa aineita kaveriltaan säilytettäväksi. Poliisin muiden kuulustelujen perusteella aineet oli haluttu poliisimiehen luo piiloon tämän kollegoilta.

Jonkin aikaa poliisi vielä kiisti aineiden myynnin, kertoen korkeintaan vaihtaneensa aineita toisten henkilöiden kanssa. Lopulta poliisi kuitenkin murtui kertoen tutustuneensa aineiden välittäjään vuonna 2017 ja aloittaneensa kaupan saman vuonna.

– Aloin myymään niitä silloin vuonna 2017 kun tuli se [myyjän] erä. Aina tarvitseville kun ihmiset kysyivät onko mulla sitä tai tätä. Ne ottivat sitten tuotteet mukaan, mies kertoi.

Kauppoja tehtiin tehtiin tilanteesta riippuen esimerkiksi kadulla, kotona, kuntosaleilla, metroasemilla ja kauppakeskuksissa.

Ei uskonut kiinnijäämisen mahdollisuuteen

Mies kertoi myyneensä hormonituotteita noin 40 000 euron arvosta ja hyötyneensä tästä noin 8000 euroa. Miehen rikostoveri oli itse kertonut kuulusteluissa, että miehellä oli kehonrakennuksen harrastajana ja lajin kisaajana laajat verkostot henkilöihin, joita dopingaineet kiinnostavat.

Mies oli myös testannut itsellään dopingaineita niiden laadun selvittämiseksi. Tuloksista hän raportoi aineet toimittaneelle henkilölle. Hän sai testaamisesta joidenkin kymppien palkkion, mutta kertoi testanneensa aineita myös omaan piikkiinsä.

Tutkinnassa pyrittiin myös selvittämään, käyttikö mies työpaikkaansa myös eräänlaiseen vastatiedusteluun. Mies sanoi, ettei ollut pyrkinyt poliisina seuraamaan, että kuka tutkii dopingrikoksia tai selvittämään käynnissä olevia tutkintoja.

– En kyllä millään tavalla. En uskonut kiinnijäämisen mahdollisuutta mahdollisena. Aika naiivia ajatella, hän totesi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Dopingaineita käytetään esimerkiksi kehonrakennuspiireissä tulosten parantamiseen. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Dopingia käyttänyt pt kertoo kokemuksestaan 8:39

Poliisi osti dopingaineet poliisilta

Mies itse kertoi hänellä olleen 5–10 asiakasta, joiden nimiä ei halunnut kuulusteluissa kertoa.

– En mä nimiä kerro, kenelle niitä olen myynyt. En halua että heitä häiritään.

– En halua vieläkään nimetä ketään asiakkaitani, koska kaikki ne ovat ostaneet niin pienellä summalla. Ei ole merkityksellistä tuoda niitä nimiä julki, hän perusteli.

Tutkinnassa saatiin kuitenkin selville joitain miehen asiakkaita esimerkiksi tältä löytyneiden muistilappujen ja hänen viestisovelluksilla sopimiensa tapaamisten perusteella.

Eräs asiakkaista oli ollut miehen kanssa yhtä aikaa poliisikoulussa. Hän on vanhempi konstaapeli samalla työpaikalla syytteessä olevan miehen kanssa. Tätä poliisia ei syytetä tiettävästi mistään, silla hän kertoi dopingaineiden olleen hänen omaan käyttöönsä. Hän vahvisti kuulusteluissa ostaneensa aineet syytteessä olevalta kollegaltaan.

Asiakas luuli poliisin bisnekset luvallisiksi

Poliisi kuuli myös joukkoa muita asiakkaita. Eräs tulkkia tarvinnut mies kertoi kuulustelussa, että poliisimiehen harjoittama ainekauppa sai hänet kuvittelemaan, että se on laillista.

– Minulla ei ole ollut tietoa, että hormonien käyttäminen olisi laitonta. Olen hankkinut niitä omaan käyttööni ja lisäksi olen ostanut tuotteita poliisilta. Olen ollut siinä käsityksessä, että kun poliisikin näitä myy, ei siinä voi olla mitään laitonta, eräs mies kertoi kuulusteluissa.

Suomessa dopingaineiden käyttö ei ole rikos, mutta myynti on.

Lue myös:

    Uusimmat