Ranta-ahon ja Tranbergin vyyhdissä dopingkaupasta napattu poliisi toimi itse koekaniinina ja varastoi aineet – rikostoveri tiesi, että poliisiin voi luottaa

6:15
MTV Uutiset kertoi törkeästä dopingrikoksesta epäillystä poliisimiehestä.

Niko Ranta-ahon ja Janne "Nacci" Tranbergin valtavassa huumevyyhdissä on mukana myös iso dopingainekokonaisuus. Siinä yksi keskeisistä tekijöistä on helsinkiläispoliisi, jonka uskotaan sotkeutuneen syvälle dopingkauppaan. Häntä syytetään törkeästä dopingainerikoksesta.

Dopingainehaaran eräänlainen päätekijä kertoi kuulusteluissa pitkät pätkät poliisimiehen toiminnasta. Hän sanoi, että joutui laittamaan dopingaineita turvaan, minkä takia hänen dopingvarastonsa siirrettiin poliisin haltuun, joka oli muutenkin aktiivinen kauppias. 

– Poliisilla on kasvuhormonin käyttäjiin hyvät kontaktit, koska hän pyörii tuolla kisailijaporukoissa ja siellä kasvuhormonia menee huomattavasti enemmän kuin tavallisilla peruskuluttajilla, mies kertoi.

Miehen toimet tiedettiin piireissä

Miehen mukaan poliisin toimet olivat laajalti tiedossa. Miehellä oli vanhastaan kontaktit, joiden kautta hän oli ostanut ja myynyt hormoneja.

– Pääkaupunkiseudun salipiirit ovat niin pienet, että kyllä kaikki tietävät [poliisin] taustan ja, että mitä hän puuhaa, mies arveli.

Poliisit eivät olleet miehelle muutenkaan tuntemattomia. Hän arvioi, että hän myi dopingaineita noin viidelle poliisille, ja vartijoille moninkertaisesti enemmän.

– Näistä henkilöistä useimmat ottaa ihan pieniä eriä omaan käyttöön, hän tähdentää.

Tutkinnassa oleva poliisi oli kuitenkin miehen mukaan ottanut lähes kuukausittain aineita noin 2000 eurolla.

– Tästä 2000 euron määrästä satavarmasti iso osa on omaan käyttöön, mutta kyllähän siitä varmaan menee jotain joillekin muillekin.

Aineet turvaan poliisin hoteisiin

Mies kertoi, että hänelle tuli "hasardihomma", jonka vuoksi hän halusi saada hormonit turvaan ja pois hallustaan, jotta virkavalta ei pääsisi hänen jäljilleen. Hän arvioi, ettei olisi parempaa paikkaa kuin poliisimies, jota ei häneen voi suoraan yhdistää.

– Mikäs sen turvallisemmalta paikalta kuulostaa kuin, että ne ovat poliisin luona.

Hän kertoi, että luotti mieheen hänen taustansa takia.

– Tarkoitan siis, että hän on poliisi ja hänellä on tosi hyvä maine salipiireissä. Hän on todella pidetty ja arvostettu ihminen.

Poliisi hormonien koekaniinina

Mies lisäksi kertoi, että poliisi oli halukas myös testaamaan kasvuhormoneita, joita heille tuli myyntiin. Miehen mukaan Suomessa asiakkaat arvostivat lääkärintodistuksia dopingaineiden vaikutuksista.

– [Poliisi] pisti itseensä uusia kasvuhormoneita mitä meille oli tullut ja kävi testaamassa verikokeissa, että olivatko hormonitasot nousseet.

Osa aineista paljastuikin väärennöksiksi.

Kuulusteltu mies, jonka kautta poliisi oli dopingaineet saanut, kuvaili kuitenkin, ettei poliisi ole asiassa iso tekijä. Poliisin saama ainerepertuaari oli kuitenkin vaikuttava.

– Oikeastaan koko kattaus mitä hormonien saralla voi olla, kuulusteltu mies arvioi.

Poliisi myöntää rikoksen, mutta kiistää törkeyden

Dopingaineiden käyttö ei ole rikos, mutta myynti on rangaistavaa. Helsinkiläispoliisille vaaditaan yli kahden vuoden vankeusrangaistusta.

Mies myönsi oikeudessa välittäneensä kavereilleen dopingaineita, kuten testosteronia, anabolisia steroideja ja kasvuhormonia. Hän kiistää törkeän dopingrikoksen, mutta myöntää perusmuotoisen dopingrikoksen ja lääkerikoksen.

Poliisi on ollut virastaan pidätettynä viime vuoden tammikuusta lähtien. 

Poliisin laskelmien mukaan takavarikoidut aineet olisivat riittäneet yhteensä 275 käyttöjaksoon. Käyttöjaksolla tarkoitetaan määrää, jota yhteen "kuuriin" käytetään. Yhteensä hänen syytetään myyneen aineita yhteensä ainakin 35 000 euron hintaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja