Ratamo-sarjan näyttelijöitä koulinut ex-poliisi Rami Peltonen muistelee uransa raskainta työtehtävää: "Jäänyt mieleen järkyttävänä kokemuksena"

1:13

Tammikuussa alkavassa poliisisarja Ratamossa nähdään autenttisen tuntuisia kohtauksia, jotka ovat ex-poliisi, kouluttaja Rami Peltosen käsialaa.

Miten asetta pidellään oikeaoppisesti? Entä millä tavalla portaissa on tarkoitus liikkua, kun suunnitelmissa on rynnäkkö? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin tietää Rami Peltonen, joka kouluttaa työkseen suomalaisissa poliisisarjoissa esiintyviä näyttelijöitä.

Peltosen oppiin ovat päässeet muun muassa ensi tammikuussa MTV3-kanavalla alkavan poliisisarja Ratamon näyttelijät. Sarjaa tähdittävät Samuli Vauramo, Saara Kotkaniemi, Jukka Puotila ja Jon-Jon Geitel.

– Käyn läpi perusasioita, kuten liikkumista, aseen käyttöä ja erilaisten tilojen lähestymistä. Tässä projektissa näyttelijät ja avustajat ovat itse huomioineet pieniä, mutta tärkeitä asioita, jotka luovat toimintaan uskottavuutta, Peltonen kehuu.

Peltonen muistuttaa, että poliisin roolin omaksumiseen tarvitaan paljon muutakin kuin ase ja virkavaatteet.

– Monet kuvittelevat, että asetta pidellään kuten yhdysvaltalaisissa rikossarjoissa. Sen turvallinen käsittely on kuitenkin erilaista. Poliisisarjojen uskottavuus syntyy tästä ja monista muista yksityiskohdista, Peltonen sanoo.

Taistelulajeja, kuten Taekwondoa harrastava Peltonen on koulutukseltaan poliisi ja aiemmin hoitanut virkavallan edustajana myös erikoistehtäviä, kuten turvannut eri maiden päämiehiä näiden vieraillessa Suomessa. Rankin tehtävä, jonka Peltonen joutui kohtaamaan, on Jokelan kouluampuminen marraskuussa 2007.

– Jokela on jäänyt mieleen järkyttävänä kokemuksena. Paikan päällä tehtävää suorittaessamme keskityimme vain työhön, mutta jälkikäteen mieleen tuli ajatuksia kaikesta siitä, mitä siellä olisi voinut tapahtua, Peltonen sanoo.

Ratamo MTV3-kanavalla sunnuntaisin 6.1. alkaen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja