Poliisin koskettava avautuminen perheväkivallasta: Joulu oli liian monessa perheessä verenpunainen

Poliisi kehottaa ihmisiä hakemaan apua perheväkivallasta kärsiville läheisilleen, jos nämä eivät siihen itse pysty.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen vanhemman konstaapelin Timo Härkösen mukaan perheväkivaltaan liittyvät ”kotikeikat” ovat poliisille arkipäivää.

– Liian moni elää alituisessa väkivallan pelossa kotioloissa. Kulunut joululoma-aika oli liian monessa perheessä sittenkin verenpunainen, Härkönen kirjoittaa Facebookissa.

Vanhemman konstaapelin mukaan kotioloissa tapahtunut väkivalta on äärimmäisen monimuotoista, ja se heijastuu jokaiseen arkipäivään sekä lasten kehitykseen ja kasvamiseen.

– Perheväkivalta voi olla ahdistavaa henkistä painostusta, erilaisia fyysisiä väkivaltaisia tekoja, seksuaalisia rikoksia sekä lapsiin kohdistuvia rikoksia eri muodoissaan. Nämä teot onnistuvat niin naisilta kuin miehiltäkin.

"Vaikea ymmärtää, miksi puoliso antaa töykeydet anteeksi"

Härkönen kirjoittaa, että Suomessa kulttuurieroilla ei voi perheväkivaltaa selittää. Väkivalta on äärimmäinen tapa kontrolloida ja alistaa läheisiään kotioloissa tai parisuhteessa.

– On vaikea ymmärtää miksi puoliso antaa toiselle törkeydet anteeksi vain kokeakseen pian saman kohtelun uudelleen. Pariskunnan on varmasti vaikea erota, etenkin jos on yhdessä hankittua omaisuutta ja pieniä lapsia kasvamassa. "Kaiken se kestää, kaikessa se uskoo, kaikessa se toivoo, kaiken se kärsii.." Tätä on vaikea ymmärtää kun on joutunut verisissä kodeissa työkseen käymään.

Ensi vuonnakin ihmisiä kuolee ja vammautuu perheväkivallan uhrina.

Poliisi kehottaa soittamaan akuutissa tilanteessa hätänumeroon. Tuolloin asiasta menee myös tieto sosiaaliviranomaisille, jos kohdeosoitteessa on lapsia.

Miksi ei soiteta hätäkeskukseen?

Vuonna 2014 viranomaisten tietoon tulleiden perheväkivaltatapausten uhrien määrä oli 6 900, joista 69 prosenttia oli naisia.

– Tämä lienee vain jäävuoren huippu, sillä todellinen uhrien määrä lienee monikertainen.

Härkönen miettii, miksi hätäkeskukseen soitetaan useasti yleisillä paikoilla tapahtuvasta häiriköinnistä, mutta ei perheväkivallasta.

– Onko niin, että omakotitaloalueella naapurusto katsoo sormien läpi väkivaltaan taipuvan isännän humalaista käytöstä naapurustosovun nimissä?

– Joten ihmiset, olkaa rohkeampia auttamaan läheisiänne pois perheväkivaltahelvetistä vuonna 2017 ja hakekaa apua uhrille jos hän ei itse siihen pysty tai uskalla.

Lue myös:

    Uusimmat