Poliisi pelkäsi, että Ruotsin väkivaltaiset jengiläiset suunnittelevat iskua Suomeen – sitten paljastui totuus

Näin poliisi pääsi Ruotsista johdetun huumeorganisaation jäljille 4:12
Näin poliisi pääsi Ruotsista johdetun huumeorganisaation jäljille.

Ennen kuin poliisi pääsi Suomessa paljastuneen ruotsalaisen huumeliigan jäljille, se pelkäsi, että Suomessa liikkuvat ruotsalaisrikolliset suunnittelevat väkivaltaisuuksia.

Poliisi tiedotti eilen pysäyttäneensä alkuvuoden aikana suuren ruotsalaisen rikollisliigan, joka toi Suomeen jopa satoja kiloja huumeita. 

Poliisin mukaan organisaatiota johdettiin Ruotsista käsin, mutta rikolliset tekivät Suomessa yhteistyötä pääkaupunkiseudun katujengiläisten kanssa. 

Liigan uskotaan vieneen ulkomaille rikoshyötynä jopa 2,5 miljoonaa euroa. Epäiltyjä on kymmeniä. Kyse on maahanmuuttajataustaisista henkilöistä, pääosin ruotsin, norjan ja tanskan kansalaisista. 

Vyyhti alkoi purkautua ikään kuin sattumalta, kun Helsingin poliisi teki alkuvuodesta 2023 liikennepysäytyksen Helsingissä. Autosta löytyi 1,5 kiloa amfetamiinia ja aseen osia. 

MTV:n rikostoimittajat: Ruotsin jengirikollisuus rantautui Suomeen 10:04
MTV:n rikostoimittajat puivat Ruotsin järjestäytyneen rikollisuuden kytköksiä Suomeen. Katso keskustelu yltä.

Väkivallan uhka kiinnitti huomion

KRP oli kuitenkin jo ennen liikennepysäytystä kiinnittänyt huomiota siihen, että väkivaltaisiksi tunnetut ruotsalaiset ammattirikolliset liikkuvat Suomessa.

Se aiheutti huolta. 

–  Viime syksynä syyskuun paikkeilla meille alkoi tulla tietoa siitä, että Suomessa liikkuu ruotsalaisia henkilöitä, jotka saattavat linkittyä jollain tavalla Ruotsin viimeaikaisiin väkivaltaisuuksiin ja myös liittyvät ruotsalaisiin (rikollis)organisaatioihin, kertoo huumerikoskokonaisuuden tutkintaa KRP:ssä johtanut Marko Heinonen.

– Siinä vaiheessa ei ollut tietoa, olivatko he suunnittelemassa väkivaltaisuuksia vai mitä muuta. Se väkivallan uhka oli se, mikä kiinnitti meidän huomion ja aloimme kerätä tietoa ja tarkastella ilmiötä, hän jatkaa.

Viitteitä mistään väkivaltaisesta iskusta tai suunnitelmista sellaiseen ei kuitenkaan löydetty.

– Henkilöiden tausta ja se, mitä Ruotsissa oli tapahtunut, oli alkusysäys tutkinnalle. Esitutkinnan aikana ei kuitenkaan saatu viitteitä siitä, että tämä ryhmittymä olisi Suomessa tehnyt jotain väkivaltaisuuksia.

Alkuvuodesta 2023 tehdyn liikennepysäytyksen myötä poliisille viimeistään valkeni, että ruotsalaiset rikolliset olivatkin saapuneet Suomeen tekemään huumebisnestä.

Katso myös: Mikä on huumeiden bilekäyttäjän vastuu rikollisen toiminnan rahoittamisesa?

Mikä on huumeiden bilekäyttäjän vastuu? 250 kiloa Ruotsin huumevyyhdistä ehti levitykseen 8:30

Linkki katujengeihin

Rikoskomisario Heinosen mukaan poliisit kiinnittivät tutkinnan alkuvaiheessa huomiota myös siihen, että ruotsalaiset jengiläiset liikkuvat pääkaupunkiseudulla vaikuttavien katujengiläisten seurassa. 

Heinosen mukaan koko huumeiden välitys- ja levitysorganisaatio oli silti ruotsalaisten omissa käsissä.

Poliisin arvion mukaan on poikkeuksellista, että koko operaatiota johdettiin Ruotsista käsin. Myös verkoston "henkilökunta" saapui Suomeen ulkomailta.  

Huumekaupasta saatuja rahoja kuljetettiin Suomen rajojen ulkopuolelle rekkakyydein. Kohdemaana oli muun muassa Turkki.

– Tämä ei ole ollut minkään kotimaisen katujengin huumausaineiden maahantuontiorganisaatio, Heinonen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat