Mainos

Poliisi ottanut koekäyttöönsä minilennokkeja – avuksi kadonneen etsintöihin ja valvontatehtäviin

Poliisi on ottanut koekäyttöön miehittämättömiä, lähinnä harrastekäyttöön tarkoitettuja ilma-aluksia eli droneja. Näppäristä lennokeista on hyötyä esimerkiksi teknisessä rikos- ja onnettomuuspaikkatutkinnassa.

– Ilmakuvausta on tarkoitus laajentaa esimerkiksi kadonneen henkilön etsintään ja erilaisiin valvontatehtäviin. Reaaliaikaisella ilmakuvalla voidaan parantaa työturvallisuutta ja operatiivista tilannekuvaa, ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta kertoo poliisin tiedotteessa.

Poliisi on hyödyntänyt ilma-aluksia esimerkiksi kesäkuun lopulla Pelkosenniemellä tapahtuneessa piiritystilanteessa. Poliisi oli tuolloin saanut ilmoituksen kotitalon pihalla ammuskelevasta miehestä.

– Työturvallisuuden varmistamiseksi kohderakennuksen ympäristöä tiedusteltiin ilmasta, Hätönen kertoo.

Järjestelmiä on hyödynnetty myös muissa vaativissa poliisioperaatioissa, kuten itsenäisyyspäivän mielenosoitusten yhteydessä.

Kevyempi kuin Puolustusvoimien minilennokki

Myös Puolustusvoimat on ottanut käyttöönsä minilennokkijärjestelmän, jonka avulla vihollisen liikkeitä voi vakoilla jopa 800 metrin korkeudesta. Puolustusvoimat esitteli minilennokin viime viikon torstaina. 

Poliisin käyttöön tulevat lennokit ovat Puolustusvoimien kalustoa kevyempiä. Poliisi tulee kuitenkin jatkossakin käyttämään soveltuvin osin Puolustusvoimien kalustoa hyödyksi.

– Toiminnan laajentaminen edellyttää investointeja, joihin pyritään saamaan rahoitus kahdelle seuraavalle vuodelle. Jos tarvittava rahoitus saadaan, edetään hankinnoissa normaalin kilpailutusprosessin kautta, Hätönen sanoo.

Poliisi varautuu myös rikolliseen toimintaan

Poliisi varautuu myös drone-lennokeilla tapahtuvaan laittomaan toimintaan. Toistaiseksi lennokeilla tehtyjä vakavia rikoksia tai onnettomuuksia ei ole ilmennyt.

– Yleisimmät poliisin tietoon tulleet tapaukset ovat liittyneet lentokieltoalueilla lennättämiseen. Esimerkiksi Helsingin keskustassa oleva laaja lentokieltoalue ei ole yleisesti tiedossa, mikä aiheuttaa tahattomia rikkomuksia, Hätönen kertoo.

Poliisin minilennokkeihin voi tutustua ylläolevalla Youtube-videolla. Alla olevalla videolla Puolustusvoimat esittelee omia lennokkejaan.

1:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.