Miksi drone-lennokkeja lennätetään kriittisen infrastruktuurin yllä? ”Pyritään aiheuttamaan hämmennystä ja häiriötä yhteiskunnalle”

Lounais-Suomessa havaittiin drone-lennokkeja huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden läheltä - ylikomisario kommentoi 4:13
Lounais-Suomessa havaittiin drone-lennokkeja huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden läheltä – näin ylikomisario kommentoi

Lounais-Suomen poliisista kerrotaan, että viime viikkoina tehtyihin havaintoihin ei liity rikosepäilyä. Ylikomisario Kai Loukkaanhuhdan mukaan drone-lennokeilla voidaan yrittää saada hämmennystä aikaiseksi.

MTV Uutiset uutisoi aikaisemmin, että aluehallintoviraston mukaan useat valmiustoimikuntaan kuuluvat organisaatiot raportoivat saaneensa viime kuukausien aikana drone-lennokkihavaintoja huoltovarmuuden kannalta kriittisten kohteiden läheisyydessä.

Lounais-Suomen poliisin ylikomisario Kai Loukkaanhuhta toteaa, ettei yksikään havainto Lounais-Suomessa ole johtanut rikostutkintaan.

– Mitä olemme näitä havaintoja selvitelleet, mitään hälyttävää emme ole huomanneet.

Poliisihallituksen tiedotteen mukaan kriittiset kohteet liittyvät muun muassa energiahuoltoon, tietoliikenteeseen ja liikenneverkostoihin. Myös Loukkaanhuhta nimeää esimerkiksi ydinvoimalat ja Puolustusvoimien alueet kielletyiksi lentopaikoiksi.

Poliisin tietoon ei ole tullut lennokkihavaintoja, jotka olisi varmuudella todettu esimerkiksi vieraan valtion vaikuttamiseksi. Voisivatko lennättäjät olla vieraan vallan edustajia?

– Kyllä teoriassa näin voi olla. Mitä arvokkaampi ja isompi laite, sitä enemmän se viittaa siihen, ettei mistään harrastelijasta ole kysymys.

Voivatko drone-lennokit olla osa informaatiovaikuttamista?

Norja on kieltänyt Venäjän kansalaisilta ilma-alusten lennättämisen ilmatilassaan Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. 

Norjan poliisi myös pidätti, mutta myöhemmin vapautti neljä venäläistä Mosjøessa Norjassa sen jälkeen, kun heidän autostaan löytyi kameroita ja runsaasti kuvamateriaalia.

Mitä drone-lennokkeja huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden läheisyydessä tai yllä lennättämisellä pyritään saavuttamaan ja voisiko se tapahtua osana informaatiovaikuttamista?

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että tällä ei pyritä juuri muuhun kuin aiheuttamaan hämmennystä ja häiriötä yhteiskunnalle, sanoo Loukkaanhuhta.

Ylikomisarion mukaan erinäköistä tiedustelutoimintaa on pystytty Suomessa harjoittamaan jo vuosikausia, eikä tiedustelu todennäköisesti tapahtuisi drone-lennokkien avulla.

– Avoin suomalainen yhteiskunta kun olemme, niin tällainen vierasta valtaa kiinnostava kriittinen infrastruktuuria koskeva tieto on ollut jo vuosikaudet löydettävissä netissä.

Isompi, järeämpi kalusto ei viittaa harrastelijaan

Ylikomisario kehottaa kuitenkin olemaan heti hätänumeroon yhteydessä, jos havaitsee jonkun lennättävän isompaa, järeämpää kalustoa kriittisen infrastruktuurin, kuten ydinvoimalan tai puolustuvoimien yllä. Muuten Loukkaanhuhta kehottaa maltillisuuteen.

– Muista havainnoista voi antaa vihjeen paikalliselle poliisille. Emme toivo kuitenkaan todellakaan kaikista lennokeista tietoa, sillä ylivoimaisesti suurin osa on vilpittömällä mielellä liikenteessä.

Ilmailulain mukaan lennättäminen on rajoitettua tai kiellettyä muun muassa valtion johtamisen, maanpuolustuksen tai valtakunnallisesti tärkeiden alueiden yläpuolella.

Mitä dronea lennättäessä kannattaa ottaa huomioon? Tv-kuvaaja Jani Penttinen kertoo vinkkinsä 2:39
Mitä dronea lennättäessä kannattaa ottaa huomioon? Tv-kuvaaja Jani Penttinen kertoo vinkkinsä


Lue myös:

    Uusimmat