Poliisi käyttää kuvauskoptereita yhä enemmän - poliisin kopteri saa lentää myös väkijoukkojen yläpuolella

Kuvauskoptereita käytetään yhä laajemmin poliisityössä, muun muassa kadonneiden etsinnässä ja rikospaikkatutkinnassa. Näinä päivinä alkavassa kilpailutuksessa etsitään poliisille aiempaa järeämpää kuvauskalustoa.

Nykyisin poliisilla on koko maassa kuutisenkymmentä kopteria, joilla tehdään 5–15 lentoa päivittäin. Ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta kertoo, että tavoitteena on hankkia koptereita, jotka voivat kantaa lämpökameroita sekä pitkälle ja tarkasti kuvaavia kameroita.

Lämpökameroista on apua muun muassa kadonneiden etsinnässä. Kopterietsintään on panostettu ainakin Lapin poliisilaitoksella, jonka miehittämätön ilma-alustoiminta (RPAS) voitti perjantaina Suomidigin suunnannäyttäjät -kilpailun.

Pisimpään koptereita on Suomen poliisissa käytetty rikospaikkatutkinnassa. Esimerkiksi piiritystilanteessa kopteri voidaan lähettää etukäteen tiedusteluretkelle, jolloin työturvallisuus kasvaa.

Siniset valot poliisikopteriin?

Myös suuria yleisötapahtumia on seurattu koptereiden avulla. Toisin kuin yksityisillä lennättäjillä, poliisilla on lupa lentää myös väkijoukkojen yläpuolella.

Hiljattain mainosvideota kuvannut kopteri ammuttiin alas Asikkalassa. Poliisin kopteria on kerran heitelty kivillä Helsingissä.

Hätönen muistuttaa, että lentokieltoalueen yläpuolella lentävä kopteri voi olla myös viranomaisen. Poliisin kopteria ei tunnista mistään ulkoisesta seikasta, mutta hätäkeskuksella on tieto niiden tekemistä lennoista.

– Tutkimme mahdollisuutta, että poliisin kopterit saataisiin erottumaan sinisillä valoilla. Joissain maissa poliisi käyttää sinistä ja pelastuslaitos punaista valoa.  

Lue myös:

    Uusimmat