Poliisi on ryhtynyt auttamaan jengeistä eroon pyrkiviä – "Irtautumishalukkaita on kymmeniä"

KRP:"Irtautumishalukkaita on kymmeniä"– Poliisi auttaa jengeistä eroon pyrkiviä Exit-toiminnalla 14:15

Poliisi on käynnistänyt huhtikuun alusta Exit-toiminnan järjestäytyneestä rikollisuudesta ja väkivaltaisesta ääriajattelusta eroon pyrkiville. Niin sanotuista Jr-Exitistä ja Radi-Exitistä kerrotaan tarkemmin illan Rikospaikka-ohjelmassa.

– Poliisilla on nyt valmius ottaa asiakkaita vastaan eli auttaa niitä, jotka haluavat irtautua jengeistä tai väkivaltaisesta ideologiasta ja ryhmittymistä. Exit-toiminta on poliisin ennalta estävää toimintaa, KRP:n rikoskomisario Antti Hyyryläinen sanoo ohjelman haastattelussa.

Hyyryläinen on molempien Exit-toimintojen valtakunnallinen koordinaattori. Yhteistyössä ovat mukana 11 poliisilaitosta. Niillä on jokaisella oma Exit-yhdyshenkilönsä.

Tavoitteena on vähentää rikoksia tehneiden jengien jäsenten rikollisuutta ja samalla ennalta ehkäistä jengien mahdollisuutta toimia.

– Jengirikollisuus on kasvanut valtavasti 2000-luvulla. Poliisin perinteiset rikostorjuntamenetelmät eivät yksinään ole hillinneet tätä epäsuotuisaa kehitystä. Yhteiskunnan pitää myös pystyä auttamaan niitä ihmisiä, jotka haluavat jättää rikosintensiivisen elämänsä taakseen ja irrottautua sellaisesta toiminnasta.

"Exit-toiminta ei ole vasikointia"

Rikosseuraamuslaitoksella on ollut vangeille oma Exit-projektinsa jo parin vuoden ajan. Poliisi on omaa malliaan varten käynyt hakemassa oppia muun muassa Tanskasta, jossa Exit-toiminnasta on saatu yli kymmenen vuoden aikana hyviä kokemuksia.

– Exit-toiminta ei ole valmis polku tai sapluuna. Se on vapaaehtoista ja toimenpiteet räätälöidään aina irtautujakohtaisesti.

– Kun tieto irtautujasta saadaan, tehdään tausta-arvio, jossa arvioidaan hänen soveltuvuuttaan Exit-toimintaan. Taustaselvitysten kautta saadaan tietoa, onko jengistä eroon pyrkivällä onnistumisen edellytyksiä suunnitelmalliseen irtautumiseen. Vasta sen jälkeen ryhdytään itse toimintaan.

Hyyryläinen tähdentää, ettei kyse ole vasikkaverkostosta.

– Exit-toimintaan ei kuulu se, että puhutaan vanhoja juttuja auki. Tällä ei ole mitään tekemistä poliisin tietolähdetoiminnan kanssa. Tässä on aito pyrkimys nähdä se inhimillinen kärsimys, se yksilö, hänen lähipiirinsä ja auttaa toiminnasta ulos. 

"Kaksinumeroinen luku irtautumishalukkaita"

Suomessa on KRP:n mukaan noin 900 poliisin tunnistamaa jengiläistä ja kun mukaan lasketaan heidän lähipiirinsä, tausta- ja myötävaikuttajat, luku on moninkertainen.

Hyyryläinen myöntää, että KRP:llä on paha kaiku jengimaailmassa rikollisorganisaation vahvana vastapuolena ja siksi luottamuksen rakentaminen Exit-toiminnassa vaatii aikaa, mahdollisesti jopa vuosia.

Irtatumishalukkaita on poliisin tiedossa "kymmeniä".

– Tarkkoja lukumääriä ei voida paljastaa. Puhutaan kaksinumeroisesta luvusta kuitenkin, Hyyryläinen sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Ruotsissa aktiivinen jengiuravaihe kestää noin 15 vuotta ja siellä poliisin mukaan seitsemän kymmenestä jengiläisestä kokee aika ajoin hetkiä, jolloin irtautuminen tuntuisi oikealta vaihtoehdolta.

Syitä voi olla useita ja tuntemukset aaltoilevat eri jengivaiheiden mukaan. Perusasetelma on poliisin mukaan sama.

– Jengitoiminta on aina alisteista, Hyyryläinen sanoo.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.35.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat