Miten vaikeaa on päästä irti rikollisjengistä? Irtautujilla on yleensä aina yksi yhteinen motiivi: "Veljeys, yhteenkuuluvuus ja solidaarisuus ei ollutkaan totta"
Miten vaikeaa rikollisen on päästä irti rikollisesta elämästä, joka on saattanut jatkua vuosia tai jopa vuosikymmeniä? Rikospaikan Murharyhmä keskusteli aiheesta tällä viikolla. Asiantuntijat kertoivat myös siitä, miten jengeissä suhtaudutaan, kun joku haluaa irti.
Esimerkiksi liivijengiläisen ei yleensä ole helppo irrottautua jengistä.
– Ne ovat hyvin jännitteisiä tilanteita, joihin yleensä liittyy väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta kertoo.
Helsinki Mission Aggredi auttaa ihmisiä irtautumaan väkivaltaisesta ja rikollisesta elämästä. Sen kohderyhmänä ovat kodin ulkopuolista väkivaltaa tehneet, vakavaa väkivaltaa suunnittelevat ihmiset, ääriliikkeiden edustajat sekä rikollisjengeistä irtautuvat ihmiset ja heidän läheisensä.
Aggredi on auttanut jo kymmeniä jengeistä irtautujia, mutta tarkkaa lukumäärää ei kerrota.
Apua uuden identiteetin rakentamiseen
Useat rikolliset tarvitsevat apua irtautumiseen. Sitä voi saada vankiloista, poliisin Exit-toiminnasta tai HelsinkiMission Aggredi-ohjelmasta, joka auttaa väkivalta- ja jengirikollisuudesta irtautuvia.
Nämä kolme tahoa tukevat myös toisiaan ja pystyvät yhdessä kattamaan koko irtautujan polun, oli hän sitten vankilassa tai vapaudessa.
Aggredi tarjoaa irtautujalle psykososiaalista tukea ja apua uuden ei-rikollisen identiteetin rakentamisessa.
– Ennen oli ongelma, että irtautujalla ei ollut oikein mihin irtaantua, eli yhteiskunnassa oli muurit vastassa, jolloin henkilö jäi mieluummin jengiin. Nyt toivoa uudestaan yhteiskuntaan kiinnittymisestä on. Ensin irtaudutaan fyysisesti ja sitten alkaa henkinen irtautuminen, jossa olemme apuna, väkivaltatyön päällikkö Petri Salakka Aggredista kertoo.
Paljon onnistumisia
Rikollisen tilanne, asema jengissä ja irtautumisen olosuhteet vaikuttavat kaikki siihen, pystyykö henkilö irtautumiseen itsekseen vai tarvitseeko hän siihen apua ulkopuolisilta.
Yleensä asiakkaat tulevat Aggrediin poliisin tai vankilan kautta.
– Meidän tehtävämme on rakentaa asiakkaalle uutta identiteettiä, joka kantaa normaalin yhteiskunnan puolella tulevaisuudessa, Salakka kertoo.
Myös poliisin Exit-toiminta auttaa rikollisia irti vanhasta elämästä. Exitissä on autettu jo "kaksinumeroista määrää" irtautujia ja onnistumisia on paljon.
– Emme keskustele toiminnassa lainkaan ihmisen itsensä tai muiden tekemistä rikoksista. Eli sitä vaaraa ei ole, että joku rikos paljastuisi. Me kartoitamme henkilön turvallisuustilannetta ja tehdään palveluohjausta Aggredin puolelle, rikoskomisario Antti Hyyryläinen keskusrikospoliisista kertoo.
Eri motiiveja
Irtautujilla on yleensä useita eri motiiveja päästä irti rikollisesta elämästä. Perhe ja ikääntyminen vaikuttavat monen irtautujan taustalla motivaattorina. Yleensä yhdistävä tekijä jengiläisillä on kuitenkin pettymys jengiveljeyteen.
– Heillä on kokemus siitä, että veljeys, yhteenkuuluvuus ja solidaarisuus ei ollutkaan totta. Käytännössä kaikilla irtautujilla on yhtenä motiivina se, kun fasadi on pudonnut ja he huomaavat, että jengielämä onkin itsekkyyttä, muiden pettämistä, huijaamista ja ahneutta, Peltovuoma kertoo.
Aggredi auttaa myös rikollisen läheisiä, koska irtautuminen vaikuttaa myös rikollisen läheisiin.
Niin poliisin, vankilan kuin Aggredinkin yhteisiin irtautujatyön eettisiin periaatteisiin kuuluu asiakkaan ja lähipiirin turvallisuudesta huolehtiminen, luottamuksellisuus, vapaaehtoisuus ja se, että toiminnassa pyritään vain irtautumisen tukemiseen.
Aggredilla on tällä hetkellä toimintaa seitsemällä paikkakunnalla ja toiminta laajenee koko ajan.
Katso yllä olevalta videolta Murharyhmän keskustelu irtautumisesta, jossa kerrotaan siitä, miten irtautujan läheisiä tuetaan ja miten liivijengeissä suhtaudutaan, kun yksi lähtee irtautumaan porukasta.
Uusimmat
-
23:55
Ukrainan puolustusministeri vaihtuu – MTV seuraa sotaa
-
23:23
Chilen maastopaloissa kuollut jo pitkälle yli 20 – loukkaantuneita liki tuhat
-
23:01
Arvovaltainen brittipoliitikko huolestui vakoilusta: "Poistakaa Tiktok puhelimesta"
-
22:42
Viikko alkaa suuressa osassa maata aurinkoisena – aamulla ratin takana kannattaa olla varovaisena
-
22:15
Harry Kane teki hurjaa valioliigahistoriaa
-
21:47
Saga Vanninen takoi hurjan tuloksen – historiallinen hetki todella lähellä
-
21:40
Rekka-auto suistuu kaistan yli Yhdysvalloissa, vaijerikaide teki tehtävänsä – katso video
-
21:33
Tanskassa suunnitellaan vapaapäivän poistamista puolustusbudjetin tilkkimiseksi: Kansa raivostui
-
21:21
Suomi teki upeaa historiaa – näin saavutusta kommentoi ratkaisupallon lyönyt Emil Ruusuvuori: "Tämän takia tätä tehdään"
-
21:16
15-vuotiasta poikaa epäillään ikätoverinsa murhasta Ruotsissa
-
21:11
Jupiterin ympäriltä löydettiin 12 aiemmin tuntematonta kuuta
-
21:01
Anna Abreu tiesi joutuvansa yllätetyksi Laulu rakkaudelle -ohjelmassa – näin hän harjoitteli reaktioitaan etukäteen
-
20:55
Onko tässä maailman taitavin tarjoilija? – Katso hulvaton video
-
20:40
Pääministeri Sanna Marin liikuttuu kyyneliin tv-ohjelmassa – saa ystävältään koskettavan kirjeen
-
20:18
Seurustelun alkuvaiheessa välkkyviltä hälytysmerkeiltä sulkee helposti silmänsä: "Punainen valo paloi jo"
-
20:02
Dominik Hasek raivostui Aleksandr Ovetshkinin toimista NHL:n tähdistötapahtumassa – "Sylky heidän kasvoilleen"
-
19:55
Isä kuristi 22-vuotiaan tyttärensä kuoliaaksi: Mielenosoittajat kerääntyivät korkeimman oikeuden eteen Irakissa
-
19:45
Veronica Verhon kyyneleistä ei meinaa tulla loppua – puoliso Juhani Koskinen yllättää rakkaansa tv-ohjelmassa
-
19:36
Nouseeko hiihdon MM-joukkueeseen todellinen yllätysnimi? Jari Isometsä paljastaa valintansa: "Täysin realistinen vaihtoehto"
-
19:17
Työnantajapuoli tyytyväinen lakonuhkien väistymiseen
-
Lataa lisää