Entinen jengirikollinen auttaa nyt muita irtautumaan jengeistä – katujengiläiset uudenlainen haaste

Entinen jengirikollinen auttaa nyt muita irtautumaan jengeistä – tällaisia ovat työn haasteet 1:23
Katso video: Näin Perttu "Pepe" Honkanen toimii työssään.

Entinen jengi- ja väkivaltarikollinen Perttu "Pepe" Honkanen auttaa nykyään muita pääsemään irti jengeistä ja väkivallan kierteestä.

Rikollisjärjestö Cannonball MC:ssä vuosia vaikuttanut Honkanen kyllästyi lopulta jengielämään ja toimii nyt irtautujatyön asiantuntijana.

– Siinä vaiheessa, kun ihminen on tehnyt eropäätöksen jengistä, meidän työ alkaa, hän kertoo Rikospaikan haastattelussa.

– Psykososiaalinen tuki jää meille. Irtautumistyö kokonaisuudessaan on prosessi, jossa mentoroidaan, opastetaan ja keskustellaan irtautujan kanssa koko prosessin läpi. Parhaimmillaan se on nopea prosessi, pisimmillään se vie vuosia, Honkanen kertoo illan Rikospaikan haastattelussa.

Honkasen mukaan paraikaa myös katujengiläisille ollaan luomassa omaa auttamisohjelmaa. Sen rahoitus on kuitenkin yhä auki.

– Onnistuneita kontakteja on katujengi-irtautujien kanssa jo luotu. Edellinen valtakunnallinen irtautujatyön kehittämishanke päättyi meidän osaltamme marraskuun lopussa viime vuonna, eli sen jälkeen tulleita asiakkaita ei ole pystytty palvelemaan, koska rahoitusta ei ole, Honkanen kertoo.

Katujengiläisten kanssa työssä eroa

Honkanen sanoo, että katujengiläisten osalta irtautujatyössä on samankaltaisuuksia mutta myös paljon eroavaisuuksia verrattuna perinteisten prosenttijengiläisten kanssa tehtävään työhön.

– Katujengiläiset ovat nykymuodossaan nuorempaa porukkaa kuin prosenttijengi-irtautujat. Tuen tarve on aivan erilainen, ja meidän pitää tarkkaa miettiä sitä irtautumisprosessia heidän osaltaan, Honkanen sanoo. Honkanen sanoo.

Honkanen kertoo ohjelmassa myös omasta viimeisestä vankilatuomiostaan ja siitä, kuinka vaikeaa irtautujalle voi olla uuden identiteetin luominen pitkän rikollisen elämän jälkeen.

Katso Honkasen koko haastattelu Rikospaikassa keskiviikkona MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa klo 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat