Poliisi nöyryytti koditonta miestä Yhdysvalloissa: Epäillään pakottaneen miehen nuolemaan vessanpönttöä – virkaveli myönsi rikoksen

Poliisin epäilty nöyryyttävä teko koditonta miestä kohtaan nousi jälleen puheenaiheeksi Hawaiin osavaltiossa Yhdysvalloissa, kun toinen poliisi myönsi syyllistyneensä virkarikkeeseen, koska ei ollut raportoinut välikohtauksesta, kirjoittaa The Time

Kaksi honolululaista poliisia on ollut syytteenalaisina tapauksessa, jossa poliisin epäillään pakottaneen koditonta miestä nuolemaan pisuaaria julkisessa vessassa pidätyksen uhalla.

Toinen poliiseista, Reginald Ramones, myöntää syyllistyneensä virkarikokseen, koska oli tietoinen, että hänen virkaveljensä John Rabago loukkasi miehen oikeuksia ja nöyryytti häntä, mutta ei silti ilmoittanut siitä asianmukaiselle viranomaiselle.

Syyttäjä teki Ramonesin kanssa sopimuksen, jonka perusteella miestä ei syytetä kansalaisoikeuksien loukkaamisesta, jos hän myöntää olleensa tietoinen virkaveljensä teoista.

Ramones on kertonut oikeudessa, että hänen virkaveljensä painosti häntä olemaan kertomatta asiasta ja poistamaan tekstiviestit, joissa asiasta keskustellaan. 

Rabago myös käski väittää hänen vitsailleen puhuessaan miehen pakottamisesta vessan nuolemiseen, Ramones kertoi oikeudelle.

Syyte: Rabago naureskeli kertoessaan asiasta muille poliiseille

Oikeuden asiakirjojen mukaan koditon mies oli vastentahtoisesti myöntynyt poliisin käskyihin polvistua ja nuolla pisuaaria, koska pelkäsi tulevansa pidätetyksi. 

Ramonesin mukaan Rabago oli sen jälkeen naureskellut kertoessaan asiasta muille poliiseille. 

Oikeuden julkaisemien asiakirjojen mukaan Rabago oli uhkaillut myös aikaisemmin toista miestä. Asiakirjojen mukaan poliisi uhkasi silloin, että miehen pitäisi työntää päänsä vessanpönttöön, ellei haluaisi tulla pidätetyksi. 

Ramonesin mukaan vuonna 2018 tapahtunut teko oli samanlainen kuin nyt julkisuuteen noussut tapaus. Ramones sanoo nähneensä, että mies työnsi päänsä pönttöön Rabagon käskystä. 

Rabago kiistää syyllisyytensä

Rabago on kiistänyt syyllisyytensä.

Kodittoman miehen asianajajan mukaan tapaukseen sisältyi myös fyysistä pakottamista, ja poliisit pitivät miehen nöyryyttämistä "viihdyttävänä".

Hänen mukaansa koditon mies on tällä hetkellä vangittuna ehdonalaisen rikkomisesta. Hän on saanut aiemmin huumetuomion, joka ei liity tämänhetkiseen tapaukseen.

– Sillä ei ole merkitystä, oletko prinssi vai rutiköyhä, poliisi, syyttäjä tai Yhdysvaltojen presidentti. Kaikki ovat tilivelvollisia, eikä kukaan ole lain yläpuolella, asianaja sanoi. 

Tapaus siirrettiin FBI:lle

Virkarikkeen tunnustanutta Ramonesia odottaa korkeintaan kolmen vuoden rangaistus, kun hänen tuomionsa annetaan ensi helmikuussa. Ramones jätti virkansa elokuussa, ja Rabago on yhä pidätettynä virastaan.

Myös kaksi muuta poliisia pidätettiin virastaan, kun tapaus siirrettiin Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisille FBI:lle viime vuonna. Poliisit ovat sittemmin palanneet tehtäviinsä. Honolulun poliisin sisäinen tutkimus on yhä käynnissä.

Rabagon oikeudenkäynti käydään näillä näkymin ensi vuoden maaliskuussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja