Mainos

Poliisi: Paineilma-aseen osuma vastaa pampun iskua

9:54

Ilmassa lenteli kiviä ja tilanne kävi välillä uhkaavaksi, kuvailee itsenäisyyspäivän mielenosoitusta ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista. Hakolan mukaan kiinniotot sekä paineilma-aseen käyttö olivat perusteltuja.

Hakolan mukaan poliisi käytti paineilma-asetta kahdessa eri kohteessa.

– Minun tietojeni mukaan paineilma-aseella ammuttiin seitsemän kertaa yhteensä. Paineilma-aseessa on kumipalasten tapaisia muoviammuksia, joissa on jauhetta sisällä. Voimaltaan se on hieman kovempi kuin patukan lyönti.

Mieltä oli osoittamassa kaksi ryhmää: kansallismieliseen 612-mielenosoitukseen osallistuneet sekä 612-kulkuetta vastaan iskeneet anarkistit. Poliisi joutui turvautumaan välillä koviin otteisiin pitääkseen anarkistit erossa kulkueesta. Soihtukulkuetta vastaan protestoinut ryhmä ei ollut tehnyt mielenilmauksestaan ilmoitusta poliisille.

– Jossain kohtaa vastarinta oli kovaa, eikä haluttu noudattaa poliisin ohjeita. Se oli sellaista kissa ja hiiri -leikkiä. Pyrittiin kontaktiin niiden kanssa, jotka osoittivat luvallisesti mieltään, sanoo Hakola.

– Seiniä on töhritty, ja pulloja heitelty. Kiviä on saattanut osua auton tuulilaseihin, ja pyydämmekin ihmisiä tekemään ilmoituksen poliisille, jos omaisuutta on vahingoittunut mielenosoitusalueella.

Hakolan mukaan poliisin voimankäyttö oli perusteltua.

– Poliisi pystyi toiminnallaan estämään, ettei ylilyöntejä päässyt tapahtumaan.

Poliisi otti kiinni 130 ihmistä, jotka olivat vastustaneet 612-soihtukulkuetta. Heistä suurin osa on päästetty vapaaksi. 

– Toki mieltä saa osoittaa, mutta mielenosoituksessa ei saa käyttää väkivaltaa, heitellä kiviä tai muuta sellaista. Lisäksi mielenosoituksesta pitää ilmoittaa etukäteen poliisille, ja näin ei oltu tehty.

Jutun otsikkoa muutettu kello 9.00. Aiempi otsikko: "Poliisi mielenosoituksesta: Pulloja ja kiviä lenteli ilmassa, vahinkoja kartoitetaan"


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.